door Dominique Weesie UTRECHT - Een treinkaartje wordt volgend jaar maar liefst tien procent duurder. Ondanks de belabberde dienstverlening en de vele vertragingen wil NS de explosieve prijsverhoging doorvoeren om zelf uit de rode cijfers te geraken.
Voorzitter R. Schoonveld van de reizigersorganisatie Rover bevestigt dat het spoorbedrijf een prijsverhoging in gedachte heeft die aanzienlijk meer is dan de toegestane 5,5 procent. Schoonveld onderhandelt op dit moment met diverse andere consumentenorganisaties als de ANWB met NS over de exacte hoogte van de prijsverhoging. Bronnen rondom dit proces weten te melden dat reizigers, waneer het aan NS ligt, met ingang van volgend jaar tien procent extra voor een kaartje moeten gaan betalen.
Volgens Rover broedt NS op een juridische truc. Zo wil het spoorbedrijf op 31 december van dit jaar alsnog de verhoging van 2002 doorvoeren en de reizigers de daarop volgende dag de verhoging van 2003 presenteren.
De politiek en consumentenorganisaties hebben woedend gereageerd op het voornemen van NS. De regeringspartijen CDA en VVD zeggen helemaal niets voor een dergelijke 'truc' te voelen. "Dit is wel volgens de letter, maar niet volgens de geest van de regels. Die zijn er juist op gericht dat het treinkaartje niet abrupt duurder wordt," stelt CDA-Kamerlid Eurlings.
Ook PvdA, GroenLinks en SP reageerden verbolgen. "Het lijkt wel of NS bezig is met een ontmoedigingsbeleid," aldus Dijksma (PvdA). "Zo jaag je iedere goedwillende reiziger de gordijnen in."
Inflatie
De NS voerde dit jaar nog geen prijsverhogingen door vanwege de vele vertragingen. De spoorwegen mogen in principe ieder jaar de prijs met maximaal de inflatie plus 2 procent verhogen, wat dit jaar zou neerkomen op zo'n 5,5 procent. Zoals het er nu voorstaat zal NS deze verhoging op 31 december alsnog doorvoeren. De dag erop, op 1 januari, volgt dan wederom een prijsstijging van zo'n 5 procent bovenop het zojuist verhoogde tarief.
"Daar zijn wij tegen. De NS had ons juist toegezegd de prijs in 2002 niet te verhogen vanwege de belabberde service," aldus Schoonveld, die hoopt dat het NS-voorstel een onderhandelingszet is aan de leden van het Landelijk Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (LOCOV). "De huidige directie is hard bezig het vertrouwen te herstellen van personeel en reizigers. Ik kan me niet voorstellen dat ze voet bij stuk houden."
Verrast
De NS erkende gisteravond dat er een forse prijsverhoging zit aan te komen, maar weigert percentages te noemen. "We zijn nog volop in gesprek met het LOCOV en zijn dan ook onaangenaam verrast dat Rover tussentijds met allerlei percentages naar buiten komt. Pas aan het einde van de maand valt hierover een besluit," aldus woordvoerder J. Krijgsman, die opmerkt dat NS de prijzen sinds 1 januari 2001 ongemoeid heeft gelaten. "Zoiets kost ons op dit moment veel geld."