AMSTERDAM - De directie van uitgeversmaatschappij PCM lijkt welwillend te staan tegenover de plannen van dagblad Het Parool om zich uit het concern los te weken. "Maar we staan nog ver af van een besluit daarover", zei een woordvoerder. "De uiteindelijke beslissing valt half september."
Op 16 september komen de commissarissen van de uitgever bij elkaar. Voor die tijd moeten alle afzonderlijke kranten hun toekomstplannen presenteren. Het gaat niet goed bij PCM. Zowel Trouw, Algemeen Dagblad als Het Parool draait met verlies als gevolg van dalende oplagecijfers en instortende advertentie-inkomsten. Er zal flink gesaneerd moeten worden. Verwacht wordt dat er tijdens de commissarissenvergaderingen onorthodoxe maatregelen over de kranten worden genomen.
Analisten achten een verzelfstandiging van Het Parool haalbaar: "maar dan moet er wel een degelijke financiële onderbouwing komen. Die is nu nog vaag", vinden ze.
Hoofdredacteur Erik van Gruijthuisen van Het Parool denkt vooral te kunnen besparen op de dure facilitaire diensten. "De krant komt aantoonbaar miljoenen euro's goedkoper uit als die zelf mag zorgen voor huisvesting, computersystemen en beveiliging", aldus Van Gruijthuijsen. Over de eerste helft van dit jaar verloor de Amsterdamse krant €6 miljoen.
De geldbuidel van de stichting Het Parool, met een belang van 57,8% meerderheidsaandeelhouder van PCM, lijkt in de huidige plannen achter te blijven bij PCM Uitgevers. Zonder dat vermogen zou er van PCM ook niet veel overblijven.
Wel zou de stichting de zelfstandige doorstart van Het Parool financieel willen steunen. "Met een genereus bedrag", aldus bronnen binnen het concern.
Bij de PCM is weinig draagvlak meer om in Het Parool te investeren. Vooral de directie van de winstgevende Volkskrant zou niet verder willen met de krant. PCM kampt met grote schulden. Het concern stak de afgelopen jaren miljoenen euro's in internetactiviteiten en in dure magazines bij de zaterdagkranten.