DEN HAAG - Nederland heeft zich de afgelopen uit de markt geprijsd door zijn forse loonstijgingen. Dat is de opvatting van minister Hoogervorst (Financiën), die zo snel mogelijk een eind wil maken aan de loonstijgingen.
"De Nederlandse economie presteert duidelijk slechter dan de landen om ons heen. De lonen zijn te hoog. De concurrentiepositie is in een paar jaar met 10 tot 12 procent verslechterd en daar moet dus een keerpunt worden aangebracht", zo stelde de bewindsman gisteren na kabinetsberaad over de begroting van 2003.
Alleen indien de komende weken keiharde afspraken met werkgevers en werknemers kunnen worden gemaakt om de lonen te matigen is het kabinet bereid de kwakkelende Nederlandse economie via een extra premieverlaging een impuls te geven.
Via geld uit de overschotten die in de sociale fondsen zitten zouden de werkgevers- en werknemerspremies dan kunnen dalen, zodat de nog steeds te hoge druk op de lonen wat kan afnemen.
"Duidelijk is dat wij als kabinet nu niet met de handen over elkaar gaan zitten en dat we als regering een duidelijk signaal gaan geven om de problemen aan te pakken", aldus Hoogervorst.
Ambtenaren
Zo wil het kabinet het 'goede' voorbeeld geven door volgend jaar waar mogelijk te bezuinigen op verdere loonsverhogingen van ambtenaren, via onder meer het schrappen van de zogenaamde loon- en prijsbijstellingen in 2003.
Dit jaar kregen de rijksambtenaren er reeds 4,1 procent loon bij.
Kringen in Den Haag meldden gisteren dat het tijdens het zogenaamde zeshoek-overleg in het kabinet regelmatig hard tegen hard ging, waarbij met name minister Heinsbroek (Economische Zaken) bleef hameren op een stevige impuls voor de economie in de vorm van lastenverlichting.
Hoogervorst wil echter met steun van premier Balkenende onverkort vasthouden aan het onlangs afgesproken strategisch akkoord en niet tornen aan de daarin gemaakte afspraken over het financieringstekort en het aflossen van de staatsschuld.
Extra lastenverlichting is daarbij niet uitgesloten, maar heeft niet de eerste prioriteit.
Het kabinet staat voorts voor het probleem dat het Centraal Planbureau voor volgend jaar een begrotingstekort van maar liefst 0,8 procent voorziet. Vrijdag praat het kabinet verder.