door Ronald Veerman DEN HAAG - De frequenties van de commerciële radiozenders moeten dit jaar via een veiling alsnog aan de hoogste bieder worden verkocht. Populaire stations als Sky Radio en Radio 538 raken daardoor in 2003 hun vaste plek in de ether kwijt en kunnen hun zendvergunning alleen nog via veel geld terugkopen.
Minister Heinsbroek (Economische Zaken) ziet definitief geen mogelijkheden de bestaande stations voor te trekken bij de nieuwe frequentieverdeling, nadat het kabinet op dit punt onlangs hard is teruggefloten door de rechtbank.
Nieuwe radiostations en zenders die alleen nog op de middengolf uitzenden, zoals Arrow en Veronica, krijgen daardoor veel meer kans een nieuwe frequentie in de wacht te slepen.
De bewindsman volgt met zijn besluit in deze slepende affaire een advies op van topambtenaren van de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs en Justitie dat de afgelopen dagen is afgerond. Morgen praat het kabinet over het voorstel.
Aanleiding voor de aanhoudende ophef rondom de radiofrequenties is de verstrekkende uitspraak van de rechtbank in Rotterdam, die vorige maand een dikke streep door de voorgestelde frequentieverdeling van het kabinet haalde.
De uitspraak betekende een forse overwinning voor radiostations die nu nog geen zendvergunning op de FM hebben.
De bestaande radiozenders reageerden echter woedend en vrezen dat zij straks vele tientallen miljoenen euro's moeten gaan neertellen om hun bestaande frequenties te kunnen behouden.
Geen geld
De meeste zenders zeggen hier absoluut het geld niet voor te hebben en dreigen bovendien met schadeclaims voor de in de afgelopen jaren gedane investeringen. Daarnaast vrezen zij dat rijke buitenlandse mediaconcerns de frequenties voor hun neus zullen wegkapen.
Volgens het ambtelijke advies dat door Heinsbroek wordt overgenomen kan het kabinet ondanks alle commotie morgen niet anders beslissen dan het volledig volgen van de omstreden rechterlijke uitspraak.
Zo blijkt ook uit een uitvoerige analyse van de landsadvocaat dat hoger beroep tegen de uitspraak onmogelijk is, terwijl het aanpassen van het huidige frequentiebeleid op ernstige staatsrechtelijke bezwaren zal stuiten. Ook het toepassen van een vergelijkende toets zal volgens de landsadvocaat juridisch geen stand houden.
Een en ander betekent dat de nu lopende tijdelijke eenjarige verdeling van de frequenties moet worden stopgezet. Vervolgens dient uiterlijk 16 september een veiling te worden aangekondigd via welke weg de frequenties voor een periode van acht jaar kunnen worden verdeeld.
De radiozenders die een frequentie weten te bemachtigen kunnen deze vanaf 1 januari 2003 in gebruik nemen.
Naar verluidt zou vooral CDA-minister Donner (Justitie) erg in zijn maag zitten met de conclusie van de landsadvocaat en de topambtenaren omdat het door hem opgestelde strategisch akkoord op dit punt zal moeten worden bijgesteld.
Donner zal mogelijk met steun vanuit het CDA proberen het kabinetsbesluit nog zoveel mogelijk te verzachten, maar in Den Haag wordt gemeld dat de juridische gronden hiervoor vrijwel uitgeput zijn.
Ook in de Tweede Kamer is een ruime meerderheid tegen de veiling, waaronder de coalitiepartijen CDA en LPF.
Het besluit van het kabinet zal daarom zeer waarschijnlijk opnieuw tot forse discussies in het parlement leiden.