Student beseft niet dat hij 'master' of 'bachelor' wordt
door Arianne Mantel UTRECHT - De invoering van het nieuwe onderwijssysteem van bachelor-master (BaMa) zal in september op een fiasco uitlopen. De meeste hoger beroeps- en universitaire studenten weten niet eens dat ze in de toekomst geen doctorandus of ingenieur meer kunnen worden, maar master of bachelor als titel gaan dragen.
Dat stellen de overkoepelende organisaties de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bij de LSVb en het ISO komen dagelijks tientallen telefoontjes binnen van studenten die niet weten wat de BaMa is.
Beide bonden pleiten daarom voor uitstel van invoering van het nieuwe onderwijssysteem.
Bij de nieuwe bachelor-master krijgen de hbo-studenten na hun opleiding de titel bachelor. Op universiteiten worden de opleidingen in tweeën gedeeld: een driejarige bachelor-fase en een meestal éénjarige masterfase. De bedoeling is dat Nederland op deze manier internationaal beter aansluit in de onderwijswereld, waar masters en bachelors meer gangbaar zijn.
Studiegeld
"Een groot probleem is echter dat afgestudeerde hbo'ers, de bachelors van straks, geen studiefinanciering meer krijgen voor het volgen van een master. Men wordt gewoon geacht te werken en kan niet meer verder studeren, tenzij die student zelf veel geld heeft. Dat is oneerlijk," stelt Noortje van der Meij van de LSVb.
Ze verduidelijkt: "Dat bekostigingssysteem werkt scheve verhoudingen in de hand: waarom krijgt men na een beroepsgericht bachelordiploma geen studiefinanciering meer en wèl na een wetenschappelijk bachelordiploma?"
Een ander probleem is volgens de twee bonden dat de voormalige onderwijsminister Hermans is vergeten geld te reserveren voor de tijdelijke dubbele onderwijsprogramma's. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) zegt echter er helemaal klaar voor te zijn.