UTRECHT - Stork-topman Aad Veenman wordt per 1 november de nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. De 55-jarige Veenman, ooit begonnen met een technische opleiding aan de LTS, is de opvolger van Karel Noordzij, die na het plotselinge vertrek van NS-topman Hans Huisinga gedurende een half jaar lang als tussenpaus het spoorbedrijf mocht leiden.
Veenman kan direct bij NS aan de slag, omdat hij gisteren door Stork aan de kant werd gezet. Als reden voor het vertrek van de voorzitter van de raad van bestuur noemde Stork 'het verschil van inzicht over het te voeren beleid'. De beurswaarde van het technologieconcern kelderde sinds zijn aantreden vier jaar geleden en aandeelhouders achten met name Veenman daar schuldig aan.
Echt rouwig leek Veenman er gistermiddag niet om te zijn. "Ik heb er zin in", zo lichtte hij zijn overstap naar NS tijdens een inderhaast belegde persconferentie toe. Ook liet hij direct doorschemeren de door Karel Noordzij ingeslagen weg te zullen vervolgen. Laatstgenoemde zorgde er na een periode van stakingen en sabotage voor dat de neuzen binnen NS weer dezelfde kant op kwamen te staan. Het gewraakte rondje om de kerk werd gedeeltelijk teruggedraaid, er kwam meer aandacht voor de onveiligheid op het spoor en bonden en personeel hadden weer het idee dat er naar hen werd geluisterd. Voornaamste resultaat: de punctualiteit van NS stijgt de laatste maanden naar ongekende hoogte.
Op tijd
Desondanks belooft Veenman dat de treinen nog beter op tijd zullen gaan rijden. "Ook op het gebied van veiligheid en zitplaatsen moet nog een hoop worden verbeterd. Daar zal ik het komende jaar hard aan gaan werken en daar mag men mij ook over twaalf maanden op afrekenen", aldus de kersverse NS-topman, die van de vier beoogde kandidaten voor de loodzware functie uiteindelijk over de beste papieren bleek te beschikken. "Mijn werkzame leven begon ooit met het ontwerp van een trein. Ik zie het als een voorrecht om aan dit prachtige en belangrijke bedrijf leiding te gaan geven."
Ook president-commissaris Wim Meijer toonde zich uiterst tevreden met het binnenhalen van Veenman. "Dit bedrijf krijgt een echt aardige man als directeur. Iemand ook met ervaring in het besturen van een complexe onderneming, ook in roerige tijden. Bovendien is hij een echte teamspeler."
Reorganisatie
Ook de drie grote spoorwegvakbonden lijken gematigd positief te zijn over de aanstelling van de nieuwe NS-topman. Ze zijn net als minister Roelf de Boer (Verkeer) blij dat Veenman de door Noordzij ingeslagen weg wil vervolgen. Vooral open en duidelijk zijn, is het advies dat FNV Bondgenoten, VVMC en de CNV. Al waarschuwen ze Veenman er wel voor dat er heel wat op stapel staat bij het spoorbedrijf, zoals de grootscheepse reorganisatie onder de in totaal 23.000 NS-werknemers.
Beleggers toonden zich gisteren opgelucht dat Veenman door Stork op een zijspoor is gezet en de scepter gaat zwaaien over NS. Het aandeel Stork steeg met enkele procenten. Veenman erkent dat het beter was voor het bedrijf en hemzelf om te vertrekken. "Ik denk dat het heel verstandig is dat je op zoek gaat naar een opvolger bij een verschil van mening. Deze nieuwe baan heeft mijn vertrek versneld. Ik kijk echter met een goed gevoel terug. De kritiek trek ik me niet aan."
De nieuwe NS-topman wilde niets zeggen over de gouden handdruk van naar schatting 2 miljoen euro die hij van Stork meekrijgt.