De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Leven in Dresden komt tot stilstand

Van onze speciale verslaggever

   
 

Theo Jongedijk DRESDEN - "Lijf en leden gaan voor", zegt Kai Schulz, de rechterhand van 'Oberbürgermeister' Ingol Froszberg van Dresden, op het moment dat het waterpeil in zijn stad de 7,20 meter heeft overschreden en een directe bedreiging begint te vormen voor de vele kunstschatten die in de musea van de hoofdstad van Saksen zijn gehuisvest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Voor vele inwoners van Dresden is het hoge waterpeil een ramp, maar veel anderen genieten van het ongewone schouwspel. Zo'n duizend Dresdenaren zijn tot op heden geëvacueerd. (Foto: EPA)
"Het is een ramp", zegt Christoph Wingender van het Hygiëne Kunstmuseum, waarvan de rijk gevulde kelderdepots inmiddels zijn ondergelopen. "We hebben ons belangrijkste werk, de Glazen Vrouw van 1936, kunnen redden. Maar de stroom is uitgevallen en de pompen dus ook."

Alle mankracht, maar onder de 1500 redders van have en goed zijn ook veel vrouwen, wordt in eerste instantie ingezet om het slachtoffertal in de stad aan de Elbe niet verder te laten oplopen. In vergelijking met andere door de watersnood in Duitsland getroffen gebieden heeft de stad het er met één dode tot nu toe niet slecht vanaf gebracht. Een 68-jarige inwoonster werden de emoties en inspanningen teveel toen ze haar spulletjes uit de kelder in veiligheid wilde brengen.

In enkele wijken van Dresden geldt, net als overigens in delen van Beieren en in Saksen, de noodtoestand. In vier dagen tijd zijn tot nu toe zeker zes mensen om het leven gekomen. Ook worden zeven mensen nog vermist.

Rond duizend Dresdenaren moesten tot op heden worden geëvacueerd, maar als het waterpeil stijgt naar de magische grens van acht meter, die eerder alleen in 1897 en 1957 werd bereikt, worden het er nog veel meer. Duitsland heeft echter de grootste waterhoeveelheden al aan zich voorbij zien trekken menen meteorologen. Vanaf nu zal het waterpeil langzaam gaan zakken zo wordt dan ook verwacht.

"Ik vind het wel leuk", zegt Wolfgang Britt, die op blote voeten door 30 centimeter hoog water in de oude binnenstad loopt en zijn broekspijpen tot boven de knieën heeft opgehesen. Hij doet de uitspraak recht tegenover het Opern-restaurant, dat zoals zoveel horecagelegenheden in Dresden opeens in Venetië lijkt te zijn gesitueerd.

"Durf dat nog eens te zeggen", haalt een mevrouw uit, die dreigend met haar paraplu zwaait die ze eerder tegen de eerder gestaag vallende regen gebruikte. "Er zijn in heel Saksen al drie doden en vermoedelijk nog wel negen vermisten. En wat deze ramp ons straks allemaal niet gaat kosten?"

Puinhoop

De woordvoerder van de burgemeester durft geen concrete schatting te wagen. "Ik denk dat we heel erg schrikken van de puinhoop als het water over een paar dagen eindelijk zal zijn gezakt."

Nu al lijdt iedereen in Dresden onder de watersnood, zelfs in de wijken waar men nog droge voeten heeft. Vaak valt er de elektriciteit uit en wie afhankelijk is van stadsverwarming staat alleen nog maar onder een koude douche.

Het treinverkeer in Duitsland is totaal ontregeld door het noodweer en op sommige plaatsen zelfs onmogelijk. Dresden is - evenals Praag overigens - niet meer per trein te bereiken. De Duitse spoorwegen melden dat de treinen niet verder oostwaarts rijden dan Berlijn, Leipzig of Chemnitz. Vandaag zal bondskanselier Schröder een bezoek brengen aan het getroffen gebied.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.