door Willem Kool LONDEN - Armani, Versace, Dior, Alexander McQueen, Tom Ford, Stella McCartney, Victor en Rolf, Paul Smith en Karl Lagerfeld. Allemaal befaamde modeontwerpers. Binnenkort staat ook de Britse prins Charles op het lijstje. Hij komt met de zogenaamde Charles-look.
De Britse kroonprins Charles oogt ontspannen in zijn kilt. (Foto: AP)
De prins wil een landelijke modelijn lanceren om de zwaar door mond- en klauwzeer getroffen plattelandseconomie in Groot-Brittannië een financiële injectie te geven. Alleen wol van Britse schapenboeren mag worden gebruikt in de koninklijke modelijn die truien, sjaals, dassen en tweedpakken zal omvatten. De kleding dient in kleine naaiateliers op het platteland te worden gemaakt.
Charles heeft zijn lijn Duchy Originals genoemd naar het hertogdom van Cornwall en Devon, waar hij als landheer de scepter zwaait. De merknaam is al bekend van de biologische landbouwproducten. Uit het jaarverslag 2001 van Duchy Originals blijkt dat zijn biologische organisatie bijna 900.000 euro winst heeft gedraaid met de verkoop van biscuits, melk, softdrinks, kaas, worstjes en bacon. De opbrengst is in zijn totaal naar de charitatieve instelling de Prince's Trust gegaan. Voor het jaar 2002 wordt een flinke verhoging van de winst verwacht. Ook de nieuwe modelijn, die volgend jaar van start gaat, dient bij te dragen aan de charitatieve fondsen van de prins.
Blazers
Om de nieuwe lijn te behoeden voor teveel conservatisme, zullen ook de prinsen William en Harry zeggenschap krijgen over de te ontwerpen kledij. Van William is bekend dat hij graag blazers draagt, overgooiers met een ronde nek en polo T-shirts. Sinds de viering van het Golden Jubilee van zijn grootmoeder koningin Elizabeth experimenteert de studentprins van St. Andrews met tweed. Prins Charles is diep begaan met het lot van de agrarische gemeenschap in Groot-Brittannië. Zo is bekend dat zijn pachters, wier vee moest worden vernietigd of hotelhouders die gedwongen waren vanwege de mkz-crisis hun zaken te sluiten, uitstel van betaling hebben gekregen. Velen ontvingen vorig jaar zelfs kwijtschelding of financiële hulp van de prins. Uit onderzoek van de Britse Boerenbond blijkt dat de agrariërs vorig jaar gemiddeld een jaarinkomen hadden van 15.000 euro, dat is beneden het minimumloon. Charles hoopt de boeren met zijn nieuwe initiatief de helpende hand te reiken.
Behalve een kledinglijn wil de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk ook tuinmeubels onder zijn naam aanbieden. Het gaat om eikenhouten stoelen en tafels.
Daarbij is Charles geïnspireerd door de eigengemaakte meubels van Chatsworth House van zijn vrienden de hertog en hertogin van Devonshire. Het onderhoudspersoneel doet in de stille wintermaanden dienst als meubelmaker. Het meubilair wordt voor 1500 euro per stuk aan snobistische Noord-Amerikanen verkocht. Prins Charles denkt dat zijn kwaliteitsproducten, waaraan zijn koninklijke status is verbonden, zeker zoveel kunnen opbrengen.