De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 14 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Coalitie reageert positief
op vrijgeven spaarloon

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De coalitiepartijen CDA, LPF en VVD reageren positief op het plan van de bewindslieden van Financiën, Hoogervorst en Van Eijck, om volgend jaar het spaarloon dat circa vier miljoen Nederlanders op een geblokkeerde rekening hebben staan, grotendeels vrij te geven.

De bewindslieden zijn voorstander van die deblokkering van deze gelden nu volgend jaar de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Ze zien dat tevens als een extra stimulans om de kwakkelende economie op te peppen. Bij dat laatste argument worden door velen overigens vraagtekens gezet. Veel mensen zullen het geld immers gewoon op de bank laten staan.

LPF en de VVD kunnen zich vinden in het plan van Hoogervorst en Van Eijck. "Mensen zullen dat geld niet allemaal in één keer gaan uitgeven, maar wel een deel. Dat heeft hoe dan ook een gunstig effect op de economie", aldus LPF-vice-fractievoorzitter Hoogendijk, die daarin wordt gesteund door de VVD. "Wij hebben op voorhand geen bezwaar, ook al zullen mensen het bedrag niet als wilden gaan uitgeven omdat zij er al een andere bestemming voor hebben gegeven zoals het dichten van een pensioengat", aldus VVD-Kamerlid Van Beek.

Het CDA is het inhoudelijk ook eens met het plan, maar wil niet meer reageren op elk voorstel dat uit een koker van een bewindsman komt totdat het een echt officieel voorstel is. "Het zijn leuke ideetjes, die ik nu niet op voorhand ga verwerpen of goedkeuren", aldus CDA-Kamerlid De Haan.

Lastenverlichting

Minister Heinsbroek (LPF-Economische Zaken) vindt het voorstel van zijn partijgenoot Van Eijck sympathiek, maar verwacht niet dat daar een enorme stimulans van uitgaat op de economie. De bewindsman wijst erop dat het geen echte lastenverlichting is. Daarom houdt hij vast aan zijn eerdere plan om te komen tot een echte lastenverlichting via premieverlaging, het naar voren halen van de voorziene afschaffing van de ozb of van de voorgenomen afschaffing van het kwartje van Kok.

De geplande afschaffing van de spaarloonregeling en de deblokkering die daar mogelijk op volgt is vooral de verzekeraars een doorn in het oog. Veel deelnemers aan de regeling besteedden het geld aan een lijfrente, om zo op fiscaal vriendelijke wijze het pensioen aan te vullen. Het nieuwe kabinet wil niet alleen de spaarloonregeling afschaffen, maar ook de basislijfrenteaftrek.

"In 1995 vond de politiek nog dat de spaarzin van de werknemers bevorderd moest worden", aldus Carlo de Swart, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. "Daar wordt nu kennelijk heel anders over gedacht. Dit is potverteren."

Rienk van Splunder, cao-coördinator bij de vakcentrale CNV, noemt de spaarloonimpuls "creatief, maar te risicovol". "De regeling is ooit bedoeld om de loonkosten te matigen. Afschaffing ervan scheelt werknemers 3 procent koopkracht op jaarbasis. Daarmee wordt het een onderwerp voor de cao-onderhandelingstafel." Om extra loonstijgingen te voorkomen stelt Van Splunder voor de regeling intact te houden, maar het geld bijvoorbeeld drie jaar te bevriezen in plaats van de huidige vier jaar.

"Dan komt er ineens €2,15 miljard extra geld vrij." Eerder zette de vakcentrale FNV al een campagne op touw tegen afschaffing van de spaarloonregeling.

Ook de werkgevers wijzen op het belang van de spaarloonregeling voor een gematigde loonkostenontwikkeling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 14 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.