
|
Parkeerkaartjes zijn in een handomdraai na te maken op de computer.
|
door Jelle Heidstra AMSTERDAM - De beveiliging van parkeertickets is in Nederland zo slecht, dat de kaartjes kinderlijk eenvoudig kunnen worden vervalst. Gefrustreerde autobezitters die de buik vol hebben van de torenhoge parkeertarieven, vervaardigen met behulp van doorsnee computerapparatuur in een handomdraai zelf kaartjes die niet of nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.
"Beschouw het maar als een protest tegen de schandalige tariefstijgingen", zegt Amsterdammer Jeroen (31). Binnen een jaar tijd is de prijs voor een avondparkeerkaart in zijn wijk bijna 200 procent omhoog gegaan van Hlf. 8,50 naar meer dan €11. Sinds begin van dit jaar maakt Jeroen - hij wil zijn achternaam niet terugzien in de krant - zijn parkeerkaartjes daarom zelf.
Met een simpele scanner heeft hij een origineel parkeerbewijs op zijn computer ingelezen en verandert met behulp van een programma dat standaard op elke pc is meegeleverd, de getallen op het kaartje telkens in de gewenste datum, tijd en bedrag. "Afdrukken met een kleurenprinter, beetje oprollen zodat het lijkt of het papier uit een automaat komt en geen controleur die het verschil nog ziet. Zeker niet als het kaartje in het donker achter de voorruit van de auto ligt." Met luttele minuten werk bespaart de amateur-vervalser op deze manier ongeveer 90 euro per maand aan parkeerkosten.
Volgens de dienst Stadstoezicht in Amsterdam is de scan- en printmethode een relatief nieuwe truc onder parkeergeldontduikers. In de afgelopen zes maanden betrapten controleurs van de dienst tien automobilisten op het gebruik van namaaktickets. Maar in al die gevallen ging het om kaartjes die letterlijk met knip- en plakwerk in elkaar waren geknutseld.
Fraude-experts van de Amsterdamse dienst zijn onder de indruk van de kwaliteit van de nieuwe vervalsingen en vrezen dat het gesjoemel door doe-het-zelvers de komende tijd nog verder zal toenemen. "Doordat de scan- en printapparatuur voortdurend geavanceerder en goedkoper worden, houden we er rekening mee dat er steeds meer en betere vervalsingen opduiken", aldus een woordvoerder van de dienst. Parkeerdiensten in andere grote steden hebben nog geen computerfraudeurs kunnen betrappen, maar zeggen niet uit te sluiten dat dit komt doordat de vervalsingen zo echt lijken.
"Het was te verwachten dat dit zou gaan gebeuren", reageert directeur Koos Geldof van Meetpapier bv. Zijn bedrijf levert het papier dat wordt gebruikt in parkeerautomaten en is met een aandeel van 40 procent marktleider in Nederland. "Door de buitensporige tariefstijgingen zijn parkeertickets de afgelopen jaren kostbare waardepapiertjes geworden, die op geen enkele manier beveiligd zijn. Een dagkaart in Amsterdam is meer waard dan een biljet van 20 euro, maar is moeiteloos na te maken."
Geldof, die ook papier voor parkeerautomaten levert aan Rotterdam, Den Haag en een aantal kleinere gemeenten, verwacht dat meer automobilisten een goudmijntje gaan zien in het zelf fabriceren van parkeerkaartjes.
De dienst Stadstoezicht in Amsterdam heeft strengere controles aangekondigd. Fraudeurs krijgen alsnog een klem. Ook wordt aangifte van valsheid in geschrifte gedaan.