ZEIST/EINDHOVEN - PSV-voorzitter Harry van Raaij heeft woedend gereageerd op de aantijgingen aan zijn adres van Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Kesler kwalificeerde het optreden van Van Raaij rondom het supportersprotest zondagmiddag als "niet betamelijk" en wil de zaak in handen leggen van de openbare aanklager van de KNVB. "Het is gemakkelijk oordelen in een viproom op honderdvijftig kilometer afstand, maar ik was erbij en heb een veldslag proberen te voorkomen", reageerde Van Raaij furieus.
Kesler deed zijn uitlatingen naar aanleiding van de beslissing van de KNVB om op PSV de schade te verhalen die is ontstaan door het uitstellen van het aanvangstijdstip van de strijd om de Johan Cruyff Schaal. Vooralsnog is de premie van €90.000 die de club tegoed heeft, ingehouden. De Eindhovenaren arriveerden zondagmiddag door een protestactie van een honderdtal eigen supporters twee uur later dan gepland in Amsterdam voor de confrontatie met Ajax. Daardoor begon de wedstrijd met een vertraging van vijf kwartier.
De directeur betaald voetbal kwalificeerde het optreden van het PSV-bestuur bij het oplossen van de blokkade als "verwerpelijk". Vooral omdat is onderhandeld met supporters die een stadionverbod hadden. "Bovendien", zei een woedende Kesler, "is PSV vrijdag door de politie al gewaarschuwd voor mogelijke problemen. Zondag heeft de ME bovendien aangeboden in te grijpen. PSV wilde dat niet. Onbegrijpelijk. PSV's voorzitter Van Raaij heeft gezegd wel begrip te hebben voor de actie. Dit gaan we neerleggen bij onze openbare aanklager. Kan dit wel wat Van Raaij heeft gedaan? Wij vinden het niet passen bij iemand in deze functie dat hij zich met dit soort lieden identificeert. Sterker nog, het is niet betamelijk."
PSV-voorzitter Van Raaij reageerde gisteravond als door een adder gebeten op de keiharde aantijgingen van Kesler. "Op mijn beurt zeg ik dat ik het gedrag van mijnheer Kesler verwerpelijk vind. Ten eerste doet hij enkele uitspraken die aantoonbaar onjuist zijn. Ten tweede komt Kesler tot zijn oordeel op grond van publicaties in de pers en zonder ons daarover aan te spreken."
Van Raaij ontkent door de politie op de hoogte te zijn gebracht. "Dat is nonsens. Niemand bij PSV heeft deze informatie gekregen. Zaterdagmiddag ben ik in verband met de affaire-Hiddink en een andere zaak die speelt, op het politiebureau geweest en zondagmiddag om 13.00 is er zelfs politie voor overleg bij ons op De Herdgang geweest. Als de politie wist wat ons te wachten stond, dan zou dat bij die gelegenheid toch wel zijn gezegd. Er waren alleen aanwijzingen voor een ludieke actie, die niet langer dan een kwartier zou duren."
Keslers bewering dat Van Raaij begrip zou hebben voor de actie, maakt de voorzitter helemaal boos. "Dat is absoluut onjuist. Dat heb ik nooit zo gezegd. Ik ben bereid dit onder ede te verklaren. Van begin af aan heb ik me volledig gedistantieerd van de actie. Het enige wat ik heb gezegd was dat ik begrip had voor de achtergronden die tot de onvrede hadden geleid. Dat is logisch, want om die reden was het PSV-bestuur ook niet in de ArenA."
Van Raaij vindt dat hem niet kan worden aangerekend dat hij heeft overlegd met supporters die een stadionverbod hadden. "Het in overleg treden met de supporters is op verzoek van de politie gebeurd. Die vroeg mij om te bemiddelen om zo de dreigende situatie op te lossen. Dan is het heel gemakkelijk om daar vanachter een bureau kritiek op te hebben. Iedereen die de situatie op ons trainingscomplex De Herdgang kent, weet bovendien dat het inzetten van de Mobiele Eenheid zou hebben geresulteerd in een veldslag. Om dat te voorkomen heb ik alles gedaan. En dan valt het mij enorm tegen wat Kesler nu doet. Als een bestuurder een andere bestuurder op zo'n onbehoorlijke wijze attaqueert, dan is dat geen goede zaak in deze roerige tijden."