AMSTERDAM - De regio Groningen kende vorig jaar de hoogste economische groei van Nederland. Ook Den Haag deed het goed. De Groningse economie - en dan vooral die in de regio rond de noordelijke stad zelf - groeide met 3,2 procent, terwijl landelijk de groei beperkt bleef tot 1,4 procent. Ook de Haagse regio kwam gunstig naar voren met een groei van 2,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Met opnieuw Groningen als uitzondering, komt geen enkele provincie nog uit boven de gemiddelde groei in de 'vette jaren' 1995 tot en met 2000. Met name in Utrecht en Flevoland was vorig jaar de terugval groot.
Dat Groningen het wel prima blijft doen, is vooral te danken aan ontwikkelingen in de it-sector (computers). "Die heeft hier en grote inhaalslag gemaakt. Terwijl er bij andere steden juist de rem op stond, groeide deze bij ons", aldus Martin van Koldam van de Groningse Kamer van Koophandel. "Verder heeft de export van voedings- en genotmiddelen het goed gedaan." Groningen is een belangrijk producent van onder meer suiker en zetmeelproducten.
Ook de afzet van aardgas hielp mee aan de gunstige cijfers. Sinds de jaren zeventig vindt in de regio Groningen de aardgaswinning plaats in Slochteren plaats. Dat leverde een behoorlijke bijdrage in de groei, maar ook zonder aardgas zou Groningen bovenaan de lijst zijn geëindigd.
De overheidssector deed eveneens een duit in het zakje. Deze ontwikkelde zich in Groningen bovengemiddeld. Dat ook in de regio Den Haag de economie groeide, komt eveneens op conto van toegenomen activiteit van de rijksoverheid. Verder namen de resultaten in de sectoren post en telecom, die in Den Haag sterk aanwezig zijn, toe met 11 procent.
Voor de wind ging het ook in de regio's Almere en Den Bosch. Met respectievelijk 2,5 en 2,1 procent kwamen ze boven het landelijk gemiddelde uit. De chemische sector, waarin het vorig jaar redelijk ging, droeg bij tot aardige percentages in Zeeuws-Vlaanderen (+2 procent) en de regio Rijnmond (+1,9 procent).
In meer dan de helft van de regio's in Nederland ging het echter minder: daar lag de groei onder het landelijk gemiddelde. In de Noordoostpolder bijvoorbeeld zorgde de zwakkere landbouwsector voor negatieve groeicijfers. De landbouw is goed voor een vijfde van de totale verdiensten in deze provincie.
Ook de regio Haarlemmermeer dook in de min: Schiphol drukte de uiteindelijke resultaten. In 2001 sloeg daar de groei van 6,5 procent tussen 1995 en 2000 om in een daling van 0,3 procent. Oorzaak van de mindere prestaties op de luchthaven ligt onder meer in de 11-septemberaanslagen in de Verenigde Staten.