AMSTERDAM - De kans is aanwezig dat het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq de stekker uit zijn Japanse activiteiten trekt.
Een stap die voor tumult zou kunnen zorgen bij de 100 bedrijven die genoteerd staan op de Japanse Nasdaq en het einde zou kunnen betekenen van de mondiale ambities van Nasdaq. De activiteiten in Europa zijn ook geen onverdeeld succes. De waarschuwing komt nadat Nasdaq vorige week meldde dat het een afwaardering met $10,3 miljoen heeft opgevoerd op de investeringen in Japan.
In 2000 is de Nasdaq Japan met veel tamtam van start gegaan met de bedoeling dat de technologiebeurs een wereldwijd imperium zou worden waar beleggers dag en nacht in hun eigen valuta in aan de Nasdaq genoteerde aandelen kunnen handelen. De internationale elektronische aandelenhandel zou in 2003 gelanceerd worden. Maar het zwakke beursklimaat, een vermindering in grensoverschrijdende handel, de aarzeling van commissionairs om te investeren in aansluitingen op nieuwe handelsplaatsen en een gebrek aan beursgangen in Europa en Azië zijn obstakels gebleken voor de groei van Nasdaq Japan en Nasdaq Europa.
Het merendeel van de 98 bedrijven die genoteerd staat aan de Nasdaq Japan, werd vooral aangetrokken door de naam Nasdaq en aspiraties om op de wereldmarkt te kunnen opereren. Nasdaq Japan is technisch gezien onderdeel van de Osaka Securities Exchange en zal zijn activiteiten kunnen voortzetten ook al trekt Nasdaq zich terug.
Het eerste teken dat het avontuur van Nasdaq in Japan ten einde zou kunnen zijn, is een brief aan de Osaka Securities Exchange waarin Nasdaq zijn beklag doet over het feit dat de effectenbeurs het succes van een nieuw experimenteel handelssysteem belet. Volgens een woordvoerder van de Osaka Securities Exchange is de weerstand van de commissionairshuizen tegen het nieuwe systeem te groot om het in te voeren. Ondertussen voerde Nasdaq Japan, dat op zoek lijkt naar een nieuwe partner, gesprekken met verschillende andere effectenbeurzen. Volgens ingewijden zijn deze onderhandelingen weer gestaakt totdat het Amerikaanse moederbedrijf heeft besloten welke koers het precies wil varen.