De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst drukt Dow

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Op Wall Street zorgden een afwachtende houding onder beleggers, in verband met de bijeenkomst - vandaag - van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, en het aanvragen van uitstel van betaling door luchtvaartmaatschappij US Airways voor lagere koersen.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,65% lager op 8688,69. De technologiezware Nasdaq Composite eindigde vrijwel onveranderd op 1306,69.

Vandaag komt het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bijeen, om zich te buigen over de belangrijkste Amerikaanse rentetarieven. Een aantal economen heeft al opgeroepen tot een verlaging van de tarieven met 25 tot 50 basispunten, maar een overweldigende meerderheid van door persbureau Bloomberg geraadpleegde 'Fed-watchers' verwacht dat de rente ongewijzigd blijft.

Voor onrust zorgde luchtvaartmaatschappij US Airways. Vanwege de aanhoudend zwakke economie en de gevolgen van de terreuraanslagen van elf september vroeg US Airways uitstel van betaling aan en veel beleggers vroegen zich af welke luchtvaartmaatschappij zal volgen. US Air raakte in no time driekwart van zijn beurswaarde kwijt en branchegenoten moesten eveneens flink terug.

Onrustig was het ook omdat nog maar weinig Amerikaanse bedrijven hun bestuursvoorzitter en financieel directeur hebben laten tekenen voor de boekhouding. Beursgenoteerd Amerika heeft daarvoor tot morgen de tijd en veel beleggers lijken zich af te vragen of er nog meer boekhoudkundige schandalen het licht zullen zien.

Oud-KPN-partner Qwest (-10%) leverde eveneens in. Kredietbeoordelaar Fitch liet zich negatief uit over het telecombedrijf. De voorgenomen verkoop van Qwests telefoonboekendivisie zou de kredietwaardigheid van de onderneming geen goed doen.

Zakenbank Merrill Lynch (-3%) kreeg klappen nadat het bekendmaakte dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC informatie heeft opgevraagd die licht moet werpen op de relaties die de bank had met energiereus Enron. Merrill benadrukte dat het niet zelf in de beklaagdenbank staat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.