VS overwegen uitbreiding jacht Al-Qaeda Rumsfeld: militairen in geheime operaties
Van onze correspondent
NEW YORK - De Verenigde Staten overwegen speciale strijdkrachten van het leger wereldwijd in te zetten in de oorlog tegen terrorisme. Deze strijdkrachten, Delta Force en Seal Team 6, zouden ook in landen kunnen gaan opereren zonder medeweten van hun regeringen. Dat meldde gisteren de krant New York Times.
Defensieminister Donald Rumsfeld (Foto: REUTERS)
Minister van Defensie Donald Rumsfeld bespreekt momenteel het plan om de speciale strijdkrachten buiten Afghanistan naar leden van de terreurorganisatie Al-Qaeda te laten zoeken. Dat zou onder meer kunnen in landen waarmee de VS geen conflict hebben. De Amerikaanse elitetroepen moeten, evenals speciale agenten van de CIA, de bevoegdheid krijgen tot het liquideren van terroristen.
Het zou voor het eerst zijn dat Amerikaanse legereenheden voor dergelijke undercoveroperaties worden ingezet. Tot op heden is die taak voorbehouden aan de CIA. Met de ophanden zijnde reorganisatie van CIA, FBI en militaire inlichtingendiensten ligt een taakuitbreiding voor de speciale strijdkrachten voor de hand. Delta Force en Seal Team 6 zouden de strenge wettelijke voorwaarden voor undercoveroperaties, waaraan de CIA zich dient te houden, deels kunnen omzeilen.
"Oorlog"
"We zijn tenslotte in oorlog met Al-Qaeda", zei een naaste adviseur van minister Rumsfeld gisteren. "Als wij een vijandelijke strijder vinden, dan moeten we in staat kunnen zijn met militaire middelen actie te ondernemen." De adviseur verklaarde voorts dat de plannen nog in een embryonaal stadium verkeren en daarom nog niet zijn voorgelegd aan president Bush.
Volgens een bron uit het Pentagon zou CIA-directeur George J. Tenet geen moeite hebben met een wereldwijde inzet van speciale strijdkrachten in de oorlog tegen terrorisme. Tenet en de FBI werd na de terreuraanslagen van 11 september verweten teveel langs elkaar heen te werken. President Bush heeft daarom besloten tot een reorganisatie van alle inlichtingendiensten, teneinde de onderlinge communicatie te verbeteren.
Het hoofd van het Amerikaanse speciale operatiecommando, Generaal Charles R. Holland, meent dat met de taakuitbreiding voor zijn strijdkrachten het gemakkelijker wordt om verdachte terroristenleiders te volgen, ook als zij naar het buitenland afreizen om aanslagen voor te bereiden of financiële middelen te werven.