DEN HAAG - De Verenigde Staten doen een dringend beroep op de Nederlandse regering om de tegoeden van de Communistische Partij van de Filippijnen (CCP), waarvan een dertigtal leden in ons land in ballingschap leeft, te bevriezen.
De Amerikaanse regering merkt de CCP aan als een terroristische organisatie, waarin de in Utrecht woonachtige Filippijnen topposities zouden innemen. Een van hen zou Jose Maria Sison zijn, de oprichter van de CCP.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het verzoek officieel nog niet binnen in Den Haag, zodat het departement nog geen reactie op de vraag vanuit de VS wil geven. Pas als de vraag van de VS concreet op tafel ligt, zal minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) aangeven wat hij hiermee gaat doen.
Maatregelen
Wel bevestigt het ministerie dat de Amerikanen reeds vorige week hebben aangegeven Nederland te zullen vragen maatregelen tegen de Filippijnen te ondernemen.
De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken maakte vorige week bekend dat de CCP en haar gewapende vleugel de NPA op de zwarte lijst van buitenlandse terroristische organisaties staan.
De NPA voert al sinds 1969 een gewapende strijd in de Filippijnen en bestaat uit zo'n 11.000 activisten. De Filippijnse communisten reageerden woedend op de stap van Powell, maar de Filippijnse regering hoopt juist dat landen als Nederland nu gaan optreden tegen de CCP.
In het verleden heeft Justitie in Nederland al vergeefs geprobeerd de op de Filippijnen van betrokkenheid bij terreuraanslagen verdachte Jose Maria Sisson uit te wijzen. De rechter bepaalde vijf jaar geleden dat Sisson mag blijven, maar geen vluchtelingenstatus geniet en dus ook geen recht op uitkering of voorzieningen. Zijn vrouw en kind kregen de C-status eerder wel.