AMSTERDAM - Een kwart van de Nederlanders eet niet meer dagelijks vlees bij de maaltijd. Recent onderzoek naar de consumptie van vlees heeft aangetoond dat steeds meer naar alternatieven wordt gezocht.
Volgens het onderzoeksbureau Aurelia, dat de vleesconsumptie in opdracht van het bedrijfsleven onderzocht, is er een grote toekomst weggelegd voor vleesvervangers zoals vis, eieren, kaas, champignons en imitatievlees.
Bijna de helft van de consumenten kiest voor vis in plaats van vlees en 25 procent voor eieren bij de maaltijd. De overige vleesvervangers zijn soja- en andere eiwithoudende producten.
"Hoewel slechts 3 tot 4 procent van de Nederlandse bevolking vegetariër is, groeit het aantal 'parttime' vegetariërs sterk", meldt Aurelia.
Volgens het onderzoek hebben de mkz-crisis en het recente hormoonschandaal in diervoeders geen invloed gehad op het vleesgebruik, maar wel op de hoeveelheid. ,,Men eet gewoon kleinere porties en is meer dan ooit bereid om alternatieven te kiezen."