door Ronald Veerman DEN HAAG - Bijna vier miljoen Nederlanders kunnen volgend jaar direct over vrijwel het gehele tegoed op hun geblokkeerde spaarloonrekening beschikken. Daarmee vloeien in één klap enkele miljarden euro's in de portemonnees van de betrokken werknemers.
LPF-staatssecretaris Van Eijck (Financiën) wil de blokkering van het spaarloon opheffen om zo de bestedingen en de economie een extra impuls te geven, zonder dat dit de overheid handenvol geld kost en het financieringstekort verder oploopt. Zijn minister Hoogervorst steunt het plan.
Volgens de huidige populaire spaarloonregeling moeten de bedragen die hierin jaarlijks worden gestort, ten minste vier jaar op een geblokkeerde rekening staan. De burger bezit het geld dus al wel, maar mag er slechts in bijzondere omstandigheden aankomen.
Nu het spaarloon volgend jaar echter wordt afgeschaft voor andere fiscale voordelen kan deze eis ook komen te vervallen, zo wordt binnen het kabinet gedacht.
Het deblokkeren van het reeds gespaarde geld kan volgens Van Eijck daarom met drie jaar naar worden gehaald.
In de formatie is overigens al kort naar deze optie gekeken.
Tijdens de besprekingen voor het nieuwe regeerakkoord leken hieraan nogal wat bezwaren gekoppeld, zoals een precedentwerking naar andere in de toekomst af te schaffen regelingen.
Ook moest misbruik worden voorkomen, zoals via het alsnog snel opzetten van een regeling met als enig oogmerk in 2003 direct een belastingvrij bedrag te kunnen ontvangen. Daarom wil Van Eijck het spaarloon dat dit jaar wordt gestort pas in 2004 laten vrijvallen.
Nu de financiële duimschroeven van het kabinet door de tegenvallende economie en teruglopende belastinginkomsten nog eens fors zijn aangedraaid, komt de teruggave van het spaarloon en premiespaargelden zeer goed uit.
Met het extra geld, dat in één keer wordt overgemaakt, hoopt het kabinet immers een extra bestedingsimpuls te kunnen geven aan de economie, doordat de miljoenen Nederlanders hun spaarloongeld van gemiddeld een paar duizend euro van de ene op de andere dag kunnen gaan uitgeven aan bijvoorbeeld een tv of een koelkast. Bovendien is het vrijgeven van het spaarloon een relatief goedkope maatregel omdat het geld toch al van de burger is. Daarnaast heeft deze stap, in tegenstelling tot een premieverlaging of het naar voren halen van de in latere jaren geplande lastenverlichting, geen extra negatief effect op het volgend jaar toch al fors oplopende financieringstekort en de staatsschuld.
Morgen komen premier Balkenende en de meest betrokken ministers voor het eerst bijeen om over de op Prinsjesdag te presenteren begroting van volgend jaar te praten.
Daarbij gaat het vooral over hoe om te gaan met het forse financieringstekort van 0,8 procent dat in 2003 dreigt. Volgens Balkenende is de situatie 'bepaald ernstig' nu het kabinet blijft hechten aan een fors overschot in 2006. Hoewel CDA en VVD tijdens de verkiezingscampagne steeds hebben geroepen dat niet meer mag worden teruggekeerd naar een financieringstekort, lijkt het uitgesloten dat minister Hoogervorst (Financiën) een extra pakket bezuinigingen van zeker 3 miljard euro op tafel gaat leggen om het tekort te elimineren. Waarschijnlijk zal het kabinet via een aantal aanvullende maatregelen, zoals het uitblijven van de jaarlijkse loon- en prijsbijstelling, een tekort van enkele tienden van procenten accepteren.
Binnen het kabinet circuleren nu tal van varianten, waarbij ook het verlagen van de premies via gelden uit de sociale fondsen nog steeds een optie is.
Hoewel dit voordeel grotendeels naar de werkgevers gaat, wordt niet uitgesloten dat ook de burgers een extra premievoordeeltje krijgen om het leed van de gestegen europrijzen iets te verzachten.