De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Euromuntmixer
meldt zich

Van onze correspondent

   
 

HILVERSUM - De 31-jarige beeldend kunstenaar Rutger Paets uit Hilversum zegt de maker te zijn van de 'combi-euro' die vorige week opdook in Zeeland. Pieter van Es uit Vrouwenpolder kreeg daar een twee-euromunt in handen met een zilveren Duitse rand en een Nederlandse kern.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 24kb)
Rutger Paets uit Hilversum heeft een bijzondere kijk op de euro. Hij verminkt munten voor zijn kunstproject. Ook een Thaise munt van tien bath voorzag hij van een Nederlandse kern. (Foto: ANP)
Paets claimt het kleinood te hebben gemaakt als kunstobject en zegt de munt onlangs per ongeluk tijdens een avondje stappen te hebben uitgegeven. Ook de tegenhanger, een Nederlandse rand met Duitse kern, gaf hij per vergissing uit in de kroeg. "Inmiddels heb ik zestien combinaties van euromunten uit verschillende landen gefabriceerd en die zijn nog steeds in mijn bezit. Mijn mixen draag ik echter altijd bij me om aan anderen te kunnen laten zien. Zo kwam het dat ik tijdens het stappen, toen ik even niet oplette, met de verkeerde euro's heb betaald", verzucht hij. De kunstenaar had eigenlijk heel andere plannen met zijn combi-euro's. "Die twee munten zijn voortijdig ontsnapt. Ik wil namelijk eerst meerdere series maken, waarvan dan later een deel van de munten in omloop moet worden gebracht om te zien waar ze weer opduiken. De rest wil ik gebruiken voor een tentoonstelling. Het project, dat gaat over Europese eenheid, is echter nog lang niet klaar." Rutger begon vrijwel direct na het uitkomen van de euro met het veranderen van het nieuwe geld. "Dat was ook een beetje uit protest, omdat ons de munt is opgedrongen."

Onderzoek voor zijn project leerde hem dat je niet alleen steeds minder met een euro kunt kopen, maar tevens dat het een betrekkelijk gammele munt is. "Het hart van de twee-euromunt laat zich met een klap met een hamer verwijderen, sterker nog: je moet beslist niet te hard slaan om beschadigingen te voorkomen. Bovendien blijken de maten te verschillen. Zo'n hechte eenheid is Europa dus ook weer niet. Een Griekse kern moet bijvoorbeeld eerst worden bijgevijld om in een Nederlandse rand te passen. Omgekeerd gaat met gemak."

Lirestuk

Inmiddels heeft de Hilversummer naast zijn Europese mixen ook het hart van een Thaise bath voorzien van een rand met het ons zo bekende 'God zij met ons'. "De Thaise munt is van veel betere kwaliteit en past precies. Bovendien heb ik een oud Italiaans lirestuk in een twee-euro verwerkt." Paets verwacht overigens niet de enige te zijn die uit artistieke overwegingen of voor de grap twee-euromunten uit verschillende landen met elkaar mixt.

Die veronderstelling lijkt gerechtvaardigd, omdat de tienjarige Dominique Langendijk uit Apeldoorn sinds vrijdag de trotse bezitter is van een munt met Nederlands hart en een Franse rand. Zijn moeder, die op de markt staat, kreeg hem van een klant. "Het viel pas later op. Mijn zoon, die euromunten uit verschillende landen spaart, was er erg blij mee." Volgens de kunstenaar uit Hilversum is deze Frans-Nederlandse combinatie zeker niet van zijn hand. "Ik heb hem wel gemaakt, maar niet uitgegeven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.