
|
De triomf is daar en Laurent Jalabert toonde aan nog lang niet versleten te zijn. Voor de tweede keer won de Fransman in San Sebastian en het Franse wielervolk hoopt dat hij terugkomt op zijn beslissing om te stoppen. (Foto: Cor Vos)
|
SAN SEBASTIAN - Frankrijk kan moeilijk afscheid nemen van zijn held. Zeker omdat de Franse wielerkoning nog steeds op zijn troon zit. Nadat Laurent Jalabert halverwege de Tour de France bekendmaakte dat hij aan het einde van dit seizoen stopt, werd iedere pedaalwenteling van de veelvraat uit Mazamet toegejuicht met 'Merci JaJa'. Met een glansrijke overwinning in de Clasica San Sebastian onderstreepte Jalabert zaterdag nogmaals zijn uitzonderlijke talent. Succes geeft hoop en stiekem rekent zijn thuisland erop dat de CSC-kopman alsnog terugkomt op zijn beslissing.
Die hoop boorde Jalabert na zijn tweede opeenvolgende zege in San Sebastian meteen de grond in. Mario Cipollini won dit jaar als 35-jarige Milaan-Sanremo, Andrea Tafi (36) zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, terwijl Johan Museeuw op zijn 36e zowel Parijs-Roubaix als de HEW Classic won. De 33-jarige Fransman is dus eigenlijk nog een jonkie in het wereldbekergeweld. "Merci", antwoordde Jalabert toen die vergelijking hem werd voorgespiegeld. "Je ziet dat uithoudingsvermogen en ervaring steeds belangrijker zijn in de klassiekers. Daar profiteer ik nu ook van. Maar ik ben 14 jaar prof geweest. Heb in de grote rondes, de kleine rondes en de klassiekers gestreden voor de overwinningen. Steeds was ik meer dan wie ook van huis weg. Ik heb iets goed te maken aan mijn familie. Straks zijn mijn kinderen opgegroeid en heb ik er niets van meegekregen. Eens houdt het sprookje op."
Zoals enkel superkampioenen dat kunnen voorspelde Jalabert zijn grootse daden reeds vooraf. Vorige week stapte hij in Hamburg van de fiets en vertrouwde zijn ploegmaten direct toe dat het wel goed zat voor San Sebastian. "Daar kan ik enkel winnen." Toch ging er bij zijn concurrenten geen alarmbel af toen de Franse superfavoriet op de Jaizkibel demarreerde. De acht kilometer lange klim is jaarlijks de scherprechter van de Baskische klassieker. Aan de voet van de beklimming reed eerst Andrei Kivilev weg. Achtereenvolgens reageerden Gabriele Missaglia, Carlos Sastre, Igor Asterloa en Raffaele Ferrara. Heel even maakte de immer aanvalslustige Jalabert een inschatting, maar al vroeg in de beklimming snapte hij de ernst van deze ontsnapping en ging de achtervolging. Niemand 'durfde' met de bergkoning uit de afgelopen Tour de France mee te springen.
Een grove rekenfout van heel wat favorieten. Alleen Dario Frigo zette op de col nog aan en kon later in de afdaling bij de kopgroep aansluiten. Een sprong die meerdere zogenaamde vedettes hadden kunnen maken als ze dat gewild en bovenal gedurfd hadden. Vooral het Italiaanse kamp, met name Davide Rebellin, Danilo di Luca en Francesco Casagrande, moet zich diep schamen. Hun koerswijze kende veel overeenkomsten met het bekende catenaccio. Er werd enkel verdedigend en afwachtend gereden. De voorsprong van de kopgroep was op de top van de Jaizkibel met 34 secondes zelfs nog overbrugbaar. Tot de streep resten immers nog 31 kilometer. Maar ook op de vlakkere wegen durfde nauwelijks iemand het initiatief te nemen. Enkel voor Paolo Bettini rest een excuus. De Mapei-kopman reed op 500 meter van de top van de Jaizkibel lek.
In de strijd om de overwinning speelde de Rabobank geen enkele rol van betekenis. Michael Boogerd en Levi Leipheimer waren als kopmannen gestart. Boogerd had last van maagproblemen, terwijl Leipheimer aan de voet van de Jaizkibel de ketting van zijn binnenblad liet lopen. De twijfelachtige eer om eerste Nederlander te zijn had Matthé Pronk op de 79e plaats. Wat nogmaals onderstreept dat er in de zwaardere klassiekers een enorme leegte in de Nederlandse wielersport is wanneer Boogerd en Dekker niet in vorm zijn.
In de sprint zette Jalabert heel makkelijk zijn concurrenten opzij. "Ook sprinten is een kwestie van ervaring", analyseerde 'JaJa'. "Er stond de hele dag veel wind, daardoor ben ik niet te vroeg aangegaan. Al had ik wel een beetje angst toen Astarloa rechts van weg hard aanzette. Uiteindelijk kon ik nog makkelijk over hem heen komen."
Na zijn tweede plaats in Hamburg moest Astarloa ditmaal weer genoegen nemen met de ondankbare tweede stek. De 26-jarige Spanjaard in dienst van het Italiaanse Saeco is de absolute revelatie van deze maand. Vier jaar geleden bedelde hij bij alle Spaanse profploegen voor een minimumcontract. Niemand zag hem staan, omdat er totaal geen interesse is voor klassiekerspecialisten op het Iberische schiereiland. Noodgedwongen zocht hij zijn uitvlucht naar Italië, waar ploegleider Giuseppe Martinelli hem vaderlijk opving. "Naast Oscar Freire heeft ons land helemaal geen renners voor de klassiekers", gaf de Bask aan. "Op dit terrein liggen mijn mogelijkheden, daarom ben ik blij dat ik alsnog in Italië een kans kreeg. De eerste twee jaar bij Mercatone Uno reed ik overal in dienst voor Marco Pantani. Bij Saeco krijg ik dit seizoen de kans om me naast Di Luca in de klassiekers te profileren. Ook in de voorjaarsklassiekers, zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race, liggen er mogelijkheden voor mij."
In het Wereldbekerklassement is Astarloa al opgerukt naar de derde plaats achter Johan Museeuw en Paolo Bettini. "Jouw tijd komt nog wel", vertrouwde Jalabert hem op het podium toe. Misschien sneller dan Astarloa zelf verwacht.
Clasica San Sebastian (zevende wedstrijd in wereldbeker): 1. Laurent Jalabert (Fra) 227 km in 5.47.30 (39,19 km/u), 2. Astarloa (Spa), 3. Missaglia (Ita), 4. Kivilev (Kaz), 5. Frigo (Ita), 6. Di Luca (Ita) 0.35, 7. Bettini (Ita), 8. Mattan (Bel), 9. Dufaux (Zwi), 10. Mikhailov (Rus) 0.41, 11. Freire (Spa), 12. Celestino (Ita), 13. Serpellini (Ita), 14. Camenzind (Zwi), 15. Rebellin (Ita), 16. Bartoli (Ita), 17. Virenque (Fra), 18. Bölts (Dui), 19. Aerts (Bel), 20. Fofonov (Kaz), 46. Armstrong (VSt). Nederlanders: 79. Pronk 8.20, 120. De Groot 12.13, 138. Boogerd 12.13, 144. Engels.
Stand wereldbeker: 1. Museeuw (Bel) 270 punten, 2. Bettini 202, 3. Astarloa 152, 4. Hincapie (VSt) 124, 5. Van Petegem (Bel) 121, 6. Bartoli (Ita) 110.