
|
Randy Mamola (2), Carlos Checa (7) en Max Biaggi (3) leggen een rookgordijn met hun motoren. Het publiek ruikt en geniet mee. (Foto: WFA FRITS VAN ELDIK)
|
ZANDVOORT - Bijzonder tevreden blikte directeur Hans Ernst op het twaalfde Marlboro Masters-weekeinde op het Circuit Park Zandvoort terug. Hoewel de ruim 100.000 toeschouwers uit de tijd dat het evenement nog gratis toegankelijk was, niet meer zijn gehaald, staat het evenement nog steeds als een huis. Met 14.000 betalende racefans op de zaterdag en bijna 40.000 op de zonovergoten racedag was de voldoening van zakenman Ernst dan ook begrijpelijk.
Maar dat niet alleen. "Ook de verkeersregeling was prima. Samen met het meest mooie weer dat je kunt bedenken en die goeie winnaar Carbone in de Formule 3, kunnen we weer van een geslaagde Masters spreken", aldus Ernst, die naast het DTM-weekeinde in september nog meer pijlen op zijn boog heeft. Waarom, zo zou je uit zijn woorden kunnen afleiden, zou de Formule 1 niet weer op Zandvoort kunnen terugkeren? "Je weet het immers in de autosport nooit. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de Grand Prix van België?", vroeg hij zich af, wetend dat het verbod op de tabaksreclame als een molensteen om de nek van de Belgische organisatie hangt. Ernst voegde daar wel aan toe: "Maar dan zullen we volgend jaar eerst meer geluidsdagen moeten krijgen om ons programma uit te breiden. Die procedure loopt nu". De Masters of Formula 3 mag in elk geval tot juli 2006 nog onder de noemer van sponsor Marlboro worden verreden, al maakte Ernst daarin ook een voorbehoud. "Hoe het Europese balletje gaat rollen met betrekking tot de tabaksreclame is ook nog onduidelijk..."
In de drukke ontvangstruimte met uitzicht op de Tarzanbocht hadden de VIP's echter vooral oog voor de races (en uiteraard een schuin oog voor het buffet van l'Europe). Oud-hoofdcommissaris van politie Nordholt moest in de ochtend wel even bijgepraat worden, want hij vroeg zich verbaasd af: "Ik snap er niks van. Ik weet niet wie er op kop ligt." Dat het toen slechts om de warming up van Formule 1-wagens van weleer ging, moest hem worden uitgelegd. Daarentegen hoefde je concertpianist en racefanaat Wibi Soerjadi niks meer te vertellen. Met het oor van een kenner hoorde hij precies hoe en wanneer er werd geschakeld bij die bolides van 1997 en eerder.
De versmelting van politiek, cultuur en sport in de VIP-room ging voorbij aan het publiek dat op de banken en duintoppen stond na de demonstraties van Ferrari-coureur Luca Badoer, de Yamaha-motorrijders Max Biaggi en Carlos Checa, alsmede de DTM-coureurs Patrick Huisman en Yves Olivier. Dat de heren niet alleen kwamen om hun banden op te roken, bleek uit het ronderecord dat Badoer met de Ferrari 2001 scherper zette: 1.19,8805 (194,1049 km/uur gemiddeld!). Dat het optreden van Biaggi zelfs gedenkwaardig was, is wellicht menigeen ontgaan, maar het was de laatste keer dat de Italiaan op zijn viertakt Yamaha M1 in ons land in actie kwam. Hij gaat het team immers verlaten en waarschijnlijk inwisselen voor Ducati.
En er werd uiteraard geraced, hoewel dat bij de openingswedstrijd van de Renaults Clio maar betrekkelijk was. Eerst moest de safetycar interveniëren na botsingen en sensationele crashes, waarna code rood vanwege weer een crash aan de race een einde maakte. Twee ronden eerder dan voorzien werd Phil Bastiaans als winnaar afgevlagd. De Limburger uit Ulestraten zag zijn 21-jarige plaatsgenoot Xavier Maassen in de tweede race zijn eerste zege in de Formule Ford behalen na een prachtig gevecht met Jaap van Lagen en Benjamini van de Wakker. De BMW-coureurs Duncan Huisman en Donald Molenaar gingen in het DTCC op herhaling door evenals in Assen 1 en 2 te worden. De première van de EuroBoss Serie op Zandvoort was een schot in de roos. De 'oude' Formule 1-bolides hielden de belangstelling van het publiek vast, al was het jammer dat Tom Coronel slecht van start ging en zijn inhaalrace op de vijfde plaats afsloot, vlak voor Pim van Riet die reed alsof hij dagelijks in de Formule 1 rijdt. Klaas Zwart, de vader van Yaris Cup-rijdster Pauline Zwart, liet met zijn derde plaats zien dat deze bolides voor hem wel degelijk dagelijkse kost zijn.
De dag leek met de Alfa 147 Challenge een fraaie afsluiting te krijgen toen Sandor van Es de verrassende koploper Rory Bertram in een adembenemend gevecht wist te kloppen. Eind goed, al goed zou je dan na de geslaagde Masters vaststellen. Helaas, er kwam een kink in de kabel. Na afloop diende het team van Bertram een protest tegen de wagen van Van Es in.