De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Carbone foutloos naar zege
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Direct na de start van de Formule 3-race neemt Fabio Carbone het heft in handen. De Braziliaan rijdt op foutloze wijze naar de mooiste overwinning uit zijn carrière tot nu toe. (Foto: glenn wassenbergh)
Braziliaanse vreugde en Nederlands drama gingen hand in hand tijdens de Marlboro Masters, waar Fabio Carbone zichzelf gisteren als twaalfde 'Master' de geschiedenisboeken binnenreed. De Braziliaan scoorde met een foutloze race louter voldoendes op het circuit van Zandvoort, waar de Nederlanders vooral een brevet van onvermogen afgaven. Dieptepunt in de Oranje-malaise was de actie van Stefan de Groot, die in de opwarmronde (!) tegen zijn landgenoot Robert Doornbos opbotste en daarmee zichzelf en de best gekwalificeerde Nederlander - Doornbos had een zesde startplaats veroverd - uitschakelde.

Het werd dus het Braziliaanse volkslied dat na de belangrijkste autorace op Nederlandse bodem uit de speakers schalde. Dolgelukkig trad de kleine Carbone op het erepodium in de voetsporen van de Japanner Takuma Sato, die een jaar geleden vanaf de hoogste trede van dat podium bijna rechtstreeks in de Formule 1-bolide van het Jordan-team sprong. "Misschien ben ik wel de volgende die een dergelijke stap maakt", aldus de kleine Braziliaan uit het Renault Development Program, waarvan ook de Nederlander Carlo van Dam deel uitmaakt. Een 'programma' dat gisteren dus zijn waarde bewees.

Lang voordat de droom van Carbone werkelijkheid werd, was die van twee Nederlandse coureurs al wreed uiteen gespat. Robert Doornbos en Stefan de Groot, die de kwalificatie op zaterdag met respectievelijk de zesde en zevende startpositie nog van een fraai oranjetintje hadden voorzien, zorgden een dag later voor een heuse Nederlandse kater. In een moment van onachtzaamheid ramde De Groot zijn landgenoot tijdens de opwarmronde, waarna beiden niets restte dan zich bij hun geschrokken teamleden in de garageboxen te melden. De Groot sloot, voorzien van een nieuwe voorvleugel, vanuit de pitsstraat nog wel achteraan bij zijn collega's, een woedende Doornbos nam - enigszins begrijpelijk - niet eens meer de moeite.

"Ik ben hier naartoe gekomen om te presteren, niet om voor spek en bonen een paar rondjes achteraan mee te rijden", meldde Doornbos later, nadat de ergste woede over de botsing met zijn landgenoot was weggezakt. "Mijn hele weekeinde, mijn hele droom naar de knoppen, omdat zo'n eikel de druk van de Masters niet aankan. Dit is een enorme dreun voor mij, ik had zoveel van deze race verwacht. Wat Stefan precies aan het doen was, weet ik niet, maar ineens kwam hij achterop bij me binnen rijden. Wekenlang kijk ik hier naar uit en dan verziekt die eikel alles. Ik ben echt ziedend."

De Groot, als 'achterop komend verkeer' wel degelijk schuldig aan de botsing, reageerde een stuk rustiger op het kleine Nederlandse drama. "Tijdens de warmup-ronde lette ik bij het optrekken na de Nissan-bocht even niet goed op en ineens zat ik bovenop Robert. Tja, dat soort dingen kunnen gebeuren", aldus de 23-jarige coureur die dit jaar in de strijd om het Duits F3-kampioenschap ook niet echt uit de verf wil komen. "Het is natuurlijk shit, maar ik moet er doorheen. Misschien dat ik straks even bij Robert langs ga om het uit te praten."

Maar Robert Doornbos zat bepaald niet op een gesprek met zijn vleesgeworden nachtmerrie te wachten. "Hij kan het beste ver uit mijn buurt blijven", meldde de 20-jarige coureur, die dolgraag voor eigen publiek had laten zien waarom hij tot een van de grote F3-talenten wordt gerekend. In de Duitse titelstrijd reed hij dit seizoen al twee keer naar het podium en op het Zandvoortse circuit had hij zo'n podiumact graag willen herhalen. "Voor de race had ik een nieuw setje banden bewaard, hier had ik me graag willen bewijzen. Ik droomde van een goede prestatie tijdens een grote internationale race, maar die droom is hier goed verziekt. Gelukkig komen er nog internationale races in Macau en Korea, daar zal ik het dan maar moeten laten zien."

Carbone hoeft niet meer te wachten op die internationale krachtmetingen, nadat hij gisteren al op veelzeggende wijze zijn visitekaartje afgaf. Vertrokken van de door hem zaterdag met overmacht veroverde pole-position gaf hij zijn 36 concurrenten direct het nakijken. Terwijl de Fransen Pla en Gommedy en de Fin Kovalainen (teamgenoot van Carbone) de hele race om de resterende podiumplaatsen vochten, was het eigenlijk na de eerste ronde al duidelijk dat alleen mechanische pech Carbone nog van het hoogste plekje op het podium zou kunnen weerhouden.

Die pech bleef achterwege en dus reed de 21-jarige Carbone, net als Takuma Sato een jaar geleden, van start tot finish aan kop van misschien wel de belangrijkste Formule 3-race van het jaar. Toch lijkt een snel debuut in de immer lokkende Formule 1 voor Carbone wat verder weg dan een jaar geleden voor Sato het geval was. De Japanner had zich destijds voorafgaand aan de Marlboro Masters al flink 'in the picture' gereden, terwijl het perfecte optreden van Carbone afgelopen weekeinde toch enigszins als een verrassing kwam. In het Brits F3-kampioenschap, waaraan de Braziliaan dit jaar deelneemt, staat hij op een bescheiden negende plaats in de tussenstand en winst in een F3-race was, tot aan Zandvoort, nog niet voor Carbone weggelegd.

"Een mooiere race om je debuutzege te scoren, kan ik niet bedenken", jubelde hij dan ook na zijn Zandvoortse triomftocht, die hem direct tot meest succesvolle Masters-coureur uit Brazilië verhief. Ene Rubens Barrichello stond op Zandvoort ooit (in 1991) ook op pole-position, maar moest in de race uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plek, ver achter de toenmalige winnaar David Coulthard. Namen die er niet om liegen en die nu, ruim tien jaar na dato, nog steeds toonaangevend zijn in het snelste circus ter wereld. Als Carbone net zo snel oogst als Sato een jaar geleden, weet hij dus wat, en vooral wie hem in 2003 te wachten staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.