BEST - Gedreven is nog de beste omschrijving voor Anton Vanden Bol, directeur van hypotheekketen Hypotheekvisie. De joviale Brabander stak al zijn energie in de gedaanteverandering van een losse franchiseclub van hypotheekverkopers. Doel: een geoliede, strakker geleide organisatie, een soort Albert Heijn waar de consument uit tal van (financiële) producten kan kiezen. "Die formule heeft me een kwart van de franchisenemers gekost", beaamt Vanden Bol. "Die hadden er geen zin in."

|
Anton Vanden Bol ... een man van beelden ...
|
Het gesprek met de hypotheekdirec-teur gaat al direct voortvarend van start met een video-impressie van de 70 vestigingen van Hypotheekvisie. Vanden Bol - "ik ben een man van beelden" - staat er als kritisch beschouwer bij. Zijn irritatie: de erfenis uit het begin van de keten in 1992, waarbij elke vestiging anders werd ingericht. Een rommeltje. "Kijk dit zijn vestigingen die we niet meer willen. Nijmegen, vies grauw; Den Bosch, mooie omgeving maar niet herkenbaar met onze kleuren; Amsterdam, verstopt in een kantoorgebouw." Vanden Bol's nieuwe formule moet er een einde aan maken. Vol enthousiasme wordt een plattegrond van hét nieuwe filiaal op tafel gelegd. Alles in dezelfde kleuren en dezelfde opstelling.
Ook aan de franchisenemers wordt gesleuteld: "Vorig jaar hebben we maar liefst 211 opleidingsdagen verzorgd", stelt Vanden Bol niet zonder trots. "Het niveau van de mensen in de winkels is belangrijk. Kon je vroeger wellicht nog een videobaas als hypotheekboer in je organisatie opnemen, nu gaat dat niet meer."
De eisen aan hypotheekadviseurs zijn veranderd, schetst Vanden Bol. Een hypotheek hoort volgens hem in een totaal financieel advies. Alleen een hypotheek verkopen, dat kan eigenlijk niet meer. "Dan geef je een misdadig advies", oordeelt Vanden Bol. De trend naar een 'totaaladvies' betekent dat er bij de hypotheekketen niet langer alleen met hypotheekaanbieders wordt gewerkt. Ook levensverzekeringen, pensioenverzekeringen en beleggingsproducten gaan over de toonbank.
Die trend naar totaaladvies is overigens ook bij ander ketens doorgedrongen. Zo timmert concurrent De Hypotheker tegenwoordig in reclame als Financiële Coach aan de weg. De eigenlijke boodschap: meer dan hypotheken alleen.
Vanden Bol: "In 1992 kon je volstaan met een zak met geld tegen rente, maar nu heb ik in één advies drie fabrieken met zes verschillende producten." Met welke aanbieder uiteindelijk in zee wordt gegaan, bepaalt de klant zelf. Vanden Bol: "Hij kiest uit de beste drie aanbiedingen." De hypotheekdirecteur geeft toe dat Hypotheekvisie wel een voorselectie van beste aanbieders maakt. "We hebben er verstand van. Er zijn duizenden mineraalwaters, maar Albert Heijn heeft er ook maar vier in de schappen liggen."
Met het bredere takenpakket van hypotheekadviseurs voor ogen stapte Vanden Bol enkele jaren geleden naar zijn franchisenemers (circa 70) met een plan voor een nieuwe organisatie. Driekwart ging akkoord, een kwart zag zijn visie niet zitten. Een kleine opstand volgde. "Ze wilden er als collectief uit", aldus Vanden Bol die onder zijn ogen een stammenstrijd zag ontstaan. En verongelijkt: "Driekwart van de organisatie wilde het, dan ga je als minderheid bij Ajax toch ook niet met groene sokken spelen?"
De strijd is inmiddels beslecht. De critici vertrokken beetje bij beetje. De laatste contracten met rebellerende franchisenemers werden afgelopen mei opgezegd. Pijnpunt bij Vanden Bol is nog wel dat enkele in het telefoonboek nog steeds onder de naam Hypotheekvisie staan.
Op de vraag waarom een kwart wilde vertrekken, blijft het bij de anders zo spraakzame Vanden Bol toch even stil. "Moeilijk te zeggen. Het ging om een groep die het ook onderling niet eens was. Het was veelal emotie." De hypotheekdirecteur wijst het voor de hand liggende verwijt van eigengereid optreden van zich af. "Voor wezenlijke wijzigingen moet het bestuur van de franchisevereniging toestemming geven. Als die nee tegen me hadden gezegd, dan was het nee gebleven."
Wél bevestigt Vanden Bol - zijn hand slaat op tafel - dat de regie van Hypotheekvisie bij het hoofdkantoor in Best ligt. De hypotheekdirecteur vertaalt het als kwaliteitsbewaking. "Als we merken dat een filiaalhouder bij ons onevenwichtige adviezen geeft - adviseert op basis van provisiehoogte - dan moet hij zich komen verantwoorden. Dat vinden wij een wanprestatie, een ontbindende factor in het franchisecontract."
Het meest tastbare resultaat van de strakkere regie is een wandvullende computer die op het hoofdkantoor van Hypotheekvisie staat. Het is de bedoeling dat alle klanten hier één keer geregistreerd staan, en niet langer apart bij zowel verzekeraar, hypotheekaanbieder, en franchisefiliaal, legt Vanden Bol uit. Alle partijen kunnen daarop straks inloggen. "Bij geen enkele keten zul je dit al aantreffen", vertelt een breedlachende Vanden Bol.
De gefragmentariseerde registratie door verschillende partijen werd volgens Vanden Bol zo langzamerhand een steeds groter probleem. "Mevrouw Janssen stond er bijvoorbeeld drie keer in, een keer met één s, met twee of met sz. Een mismatch van jewelste. We kregen miljoenen binnen zonder te weten voor wie het geld was bestemd."