AMSTERDAM - Overdragen van uw huis aan de kinderen lijkt een aantrekkelijke manier om vermogen over te hevelen. Als u het slim regelt, kunt u er zelf blijven wonen en de verdere waardestijging van de woning komt toe aan uw kinderen. Omdat uw kinderen eigenaar zijn van de woning hoeven zij bij verkoop geen successierechten meer te betalen. Toch blijken er de nodige fiscale complicaties te zijn.

|
|
Regelmatig wordt de ouderlijke woning overgedragen aan de kinderen terwijl de ouders er blijven wonen. Door de kinderen vroegtijdig eigenaar te maken van uw huis betalen zij bij uw overlijden geen successierechten over de woning. De belastingbesparing kan in de tienduizenden euro's lopen. Bij de overdracht van de woning wilt u echter wel zeker weten dat u er tot uw dood kunt blijven wonen. Dat is te regelen op twee manieren.
Allereerst kunt u het huis overdragen aan de kinderen om het daarna direct weer terug te huren. Zo gaat u wel maandelijks huur betalen, die voor u niet fiscaal aftrekbaar is. Gelukkig is de huur bij de kinderen evenmin belast. Uw kinderen zijn voortaan verantwoordelijk voor het onderhoud en moeten daar ook de kosten van betalen. Heeft u er bezwaar tegen om maandelijks huur te betalen aan uw kinderen, dan is er een alternatief. U draagt dan alleen het blote eigendom van de woning over en houdt zelf het recht van vruchtgebruik. Dat recht houdt in dat u en uw partner levenslang in de woning kunnen blijven wonen. Bij uw overlijden vervalt het vruchtgebruik en kunnen de kinderen de woning vrij verkopen. Het voordeel voor de kinderen is dat zij de woning relatief goedkoop van u overgedragen krijgen. Omdat u de woning blijft bewonen, is de waarde immers lager dan een woning die vrij van bewoners wordt opgeleverd. Over het verschil tussen de prijs bij aankoop en de prijs bij verkoop besparen de kinderen zich het successierecht. Dat kan al snel oplopen van 10 tot 15 procent van het verschil in waarde.
Wie een goede vergelijking wil maken, moet echter ook kijken naar de gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als u zelf eigenaar en bewoner bent van het huis, dan wordt het huis fiscaal belast in box 1. U moet het eigen woningforfait bij uw inkomen optellen en u mag de hypotheekrente aftrekken. Draagt u de woning over aan de kinderen, dan verhuist uw woning fiscaal naar box 3. Over de waarde van de woning moet dan 1,2% belasting worden betaald. Huurt u het huis van uw kinderen, dan betalen uw kinderen die belasting. Kiest u voor het overdragen van het blote eigendom aan de kinderen, dan moeten zij over dat deel van de waarde de belasting betalen. Zelf betaalt u dan belasting over de waarde van het vruchtgebruik. Heeft u nog een restant hypotheek, dan is daarvan de rente niet meer aftrekbaar. De extra inkomstenbelasting die u jaar in jaar uit betaalt, weegt zelden op tegen het voordeel in het successierecht. Ook het overdragen van uw woning aan uw kinderen is door het nieuwe belastingstelsel dus veel minder aantrekkelijk geworden.