De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 12 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schröder: zwart geld
in genade aannemen

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Belastingontduikers in Duitsland maken kans op amnestie. Bondskanselier Gerhard Schröder, wiens SPD op zwaar verlies staat in de peilingen voor de bondsdagverkiezingen van 22 september, heeft de jacht geopend op de zwarte vermogens van gefortuneerde landgenoten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Gerhard Schröder (Foto: AP)
Met het geld van de belastingontduikers wil hij nieuwe financiële impulsen geven aan zijn tot op heden tegenvallende werkeloosheidsbestrijding. De illegaal naar het buitenland geëxporteerde vermogens zijn ook al het doelwit van de christen-democratische oppositie, die een amnestieregeling voorstaat als onderdeel van een algehele belastinghervorming.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) verklaarde het afgelopen weekeinde serieus te willen bekijken of belastingontduikers van strafvervolging kunnen worden gevrijwaard. "Als de voorwaarden daartoe in orde zijn, ben ik bereid amnestie voor belastingvluchtelingen te overwegen", aldus Schröder tegenover het weekblad Der Spiegel.

De Duitse regeringsleider verbindt aan de opmerkelijke gedachte de eis dat het geld wordt aangewend voor een nuttig maatschappelijk doel, zoals het creëren van banen in het ernstig door werkloosheid geplaagde oosten van de bondsrepubliek.

Het werkloosheidscijfer in Duitsland passeerde in de maand juli de grens van vier miljoen en ligt nu bijna op tien procent. Vooral in de deelstaten die de vroegere DDR vormden, is de situatie zorgwekkend met werkloosheidspercentages van rond de twintig procent. "Het gaat mij erom dat de bedragen onder duidelijk omschreven voorwaarden terugvloeien en voor investeringen in het oosten worden ingezet. Maar niet alleen daar", aldus de kanselier.

Schröder hecht eraan dat de burgers die zich wél braaf aan de belastingregels hebben gehouden, wordt uitgelegd dat hun houding - volgens de wet - nog altijd de normaal geldende is.

De werkloosheidsbestrijding is het belangrijkste onderwerp voor de verkiezingen van september. Bij zijn aantreden in 1998 beloofde de sociaal-democratische regeringsleider het aantal mensen zonder baan substantieel te zullen verlagen. "Anders verdienen wij het niet te worden herkozen", sprak Schröder destijds. Zijn streven was erop gericht om aan het eind van deze regeerperiode minder dan 3,5 miljoen werklozen te hebben.

Commissie-Hartz

Het opmerkelijke amnestievoorstel voor belastingzondaars is afkomstig van de staatscommissie-Hartz, die door Schröder is ingesteld om nog in deze regeringsperiode een effectief noodplan tegen de massale werkloosheid door het parlement te krijgen.

De commissie is vernoemd naar Peter Hartz, directeur personeelszaken van Volkswagen. Hij heeft zich ten doel heeft gesteld komende vrijdag een scenario te presenteren dat in de komende regeringsperiode een daling van het werklozenaantal met twee miljoen mogelijk maakt.

Maar ook de christen-democratische oppositie denkt het zwarte geld te kunnen gebruiken. Georg Milbradt (CDU), minister-president van de deelstaat Saksen, overweegt eveneens een amnestieregeling voor belastingontduikers, echter als onderdeel van een algehele belastingherziening. Hij wil het betalen van belasting weer aantrekkelijk maken door een gemiddeld percentage van 25 procent op het inkomen. Zwartgeld dat door een amnestieregeling terugkomt naar Duitsland, zou naar zijn idee wel eenmalig door de fiscus moeten worden aangeslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 12 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.