NEW YORK - De Verenigde Staten hebben een aantal landen onder zware druk gezet om geen Amerikaanse militairen uit te leveren aan het nieuwe Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Washington heeft gedreigd de militaire hulp aan deze landen te staken als ze geen gehoor geven aan de Amerikaanse wens.
De afgelopen twee weken zijn tal van ambassadeurs op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington ontboden. Zij kregen daar te horen dat president Bush de bevoegdheid heeft om Amerikaanse hulp aan landen te staken indien hun regeringen de belangen van de Verenigde Staten schaden.
Inmiddels hebben Roemenië - dat nota bene het verdrag over de oprichting van het internationale strafhof heeft geratificeerd - en Israël beloofd dat zij geen Amerikaanse soldaten aan het ICC zullen uitleveren. In Washington gaat het gerucht dat president Berlusconi van NAVO-lid Italië daar in principe ook toe bereid is.
De VS proberen met meerdere landen bilaterale afspraken te maken waardoor Amerikanen worden gevrijwaard van strafvervolging. Nederland is daar echter zwaar op tegen omdat met een uitzonderingspositie voor Amerikaanse militairen de autoriteit van het ICC wordt ondermijnd.
Dat Washington niet schroomt om minder toegeeflijke landen onder druk te zetten met het dreigement om de militaire hulp stop te zetten, wordt door sommige buitenlandse diplomaten in Washington als regelrechte chantage beschouwd.