AMSTERDAM - Winkeliers, kroegbazen en restauranthouders hebben hun kosten voor de invoering van de euro sinds 1 januari tegen alle afspraken in toch doorberekend. Ook zijn bedragen naar boven afgerond waardoor consumenten flink veel duurder uit zijn.

|
N. Wellink
|
MKB-Nederland en Koninklijk Horeca Nederland hebben het doorberekenen van de kosten dit weekeinde toegegeven naar aanleiding van een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Daaruit bleek dat de invoering van de euro een sterker prijsopdrijvend effect heeft gehad dan verwacht.
In de Tweede Kamer staat de oppositie op haar achterste benen en eist maatregelen van het kabinet. De coalitiepartijen CDA, LPF en VVD vinden ingrijpen echter niet noodzakelijk en zelfs ongewenst. Volgens hen wordt de consument door de uitkomsten van het onderzoek, die DNB-president Nout Wellink afgelopen weekeinde bekendmaakte, kritischer bij het uitgeven van zijn geld waardoor winkeliers hun prijzen vanzelf weer zullen laten zakken.
Volgens Els Prins van MKB-Nederland is het onvermijdelijk dat winkeliers hun kosten doorberekenen. De invoering van de euro heeft de detailhandel volgens haar 3 miljard euro gekost. "De euro kostte een winkelier grofweg 1,5 tot 4,5 procent van zijn jaaromzet. Dat is ongeveer de jaarwinst", aldus Prins. Volgens haar is het daarom normaal dat dit wordt doorbrekend in de prijzen. "Dat doe je ook wanneer de huur of de lonen stijgen."
Winkels maakten bijvoorbeeld kosten bij de ombouw van pinkasten en met cursussen voor het personeel. Daarnaast kregen ondernemers volgens Prins soms te maken met een flinke stijging van de inkoopprijzen.
Ook Koninklijk Horeca Nederland vindt dat de prijsstijgingen onvermijdelijk waren. "Als wij onze prijzen niet hadden verhoogd, dan had dat voor veel horecabedrijven tot ongezonde financiële situaties geleid."
De detailhandel, het ministerie van Financiën en DNB hadden vooraf afgesproken dat de invoering van de euro niet mocht worden aangegrepen voor extra prijsverhogingen. "Natuurlijk ronden winkeliers in een aantal gevallen prijzen naar boven af", gaf Prins nu echter toe. "Ook zullen er winkeliers zijn die tegen de afspraken in hun prijzen extra hebben verhoogd."
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geschokt gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. De PvdA vindt dat de consumenten moeten worden gecompenseerd voor de 0,6% extra inflatie die door de euro is opgetreden. GroenLinks wil dat minister Hoogervorst (Financiën) als stok achter de deur dreigt met een wettelijke prijsstop, zoals ook de Consumentenbond wil.
PvdA, GroenLinks en SP zijn hoogstverbaasd dat ex-minister Zalm van Financiën keer op keer heeft beweerd dat de consument geen reden had tot klagen en dat Nederland niet duurder was geworden door de euro. De stijgingen kwamen volgens hem door andere factoren.
De PvdA-Kamerleden Crone en Timmermans hebben de ministers Hoogervorst (Financiën) en Heinsbroek (Economische Zaken) om opheldering gevraagd. Ze willen weten waarom het kabinet niet eerder aan de bel heeft getrokken.