De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verdeeld slot in VS
   
 

NEW YORK - Na drie dagen met krachtige koersstijgingen hebben de Amerikaanse effectenbeurzen gisteren gas teruggenomen. Winstnemingen en het uitdijende boekhoudschandaal bij de voor zijn voortbestaan vechtende telecomgigant WorldCom zorgden voor een licht lagere opening op Wall Street.

De Dow Jones Industrial Index wist in de loop van de dag een aanvankelijk verlies van bijna 150 punten echter weg te werken. Bij matige omzetten sloot de 'moeder aller beursindices' uiteindelijk zelfs met een winst van 33,43 punten (oftewel 0,4%) op 8745,45. Technologiebeurs Nasdaq noteerde bij de slotbel echter 10,40 punten (0,8%) lager op 1306,12.

Gisteren bekendgemaakte cijfers over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit vielen Wall Street mee. De arbeidsproductiviteit exclusief de agrarische sector is in het tweede kwartaal met 1,1% toegenomen. Dat was veel slechter dan de groei van 8,6% in het eerste kwartaal, maar beter dan de verwachting van analisten. Zij hadden er gemiddeld op gerekend dat de arbeidsproductiviteit met slechts 0,6% zou stijgen.

In New York deden vooral de financiële waarden het goed. Zowel Charles Schwab (+3,8%), Bear Stearns (+3,6%), Morgan Stanley (+3,7%) als Merrill Lynch (+1,6%) lagen er prima bij.

Emulex liep op Wall Street echter harde klappen op na het afgeven van een winstwaarschuwing. De koers van het datacommunicatiebedrijf zakte 35% naar $15,27.

Ook DaimlerChrysler kwam met een vervelend bericht. Het autoconcern gaat bijna een half miljoen auto's van het type Chrysler PT Cruiser terugroepen vanwege mogelijke brandstoflekken. Het aandeel DaimlerChryler (+0,9% op $43,99) leed er echter bepaald niet onder.

De gedachten van veel marktpartijen gingen gisteren al uit naar komende dinsdag. Dan komt namelijk het bestuur van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, weer bijeen. Van de toonaangevende banken verwacht alleen Morgan Stanley dat Fed-president Alan Greenspan de rente gaat verlagen. Analisten van Goldman Sachs en Lehman Brothers denken dat 'Big Al' pas later dit jaar het rentetarief omlaag gaat brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.