De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europees prospectus moet
belemmeringen wegnemen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Bedrijven of banken die via de openbare kapitaalmarkt geld willen aantrekken, hoeven binnenkort niet langer toestemming te vragen in alle betrokken Europese landen, wat kostenbesparend werkt. De Nederlandse eurocommissaris Frits Bolkestein heeft gisteren voorgesteld om met één 'paspoort' te gaan werken. Daarmee moet het voor ondernemers eenvoudiger worden investeerders te zoeken in de Europese Unie.

De eisen om actief te mogen zijn op de Europese kapitaalmarkt verschillen afhankelijk van de doelgroep. Zo is voor obligaties met zeer grote coupures geen prospectus nodig, omdat ervan wordt uitgegaan dat de professionele beleggers die dat kopen, precies weten wat ze doen. Europa wil tegen 2010 de meest concurrerende economie ter wereld zijn, en wil daarom ook de financiële markten één maken. De Europese regeringsleiders zouden graag zien dat het Europese beleggingsprospectus begin volgend jaar van kracht wordt. Van een echte Europese beursregulator, waar een studiecommissie onder leiding van de vroegere Belgische centrale-bankchef Alexander Lamfalussy voor pleitte, is voorlopig nog geen sprake.

Gisteren publiceerde de Europese Commissie een vernieuwd voorstel, nadat eerder kritiek was geleverd door voornamelijk het Europarlement. Het hoofddoel blijft echter hetzelfde: de uitgever van aandelen of obligaties kan via toestemming in één land de stukken overal in de EU aanbieden.

In principe wordt het emissieprospectus goedgekeurd in één lidstaat. Als er daarna binnen een bepaalde termijn geen reactie komt, zijn ook andere beursautoriteiten akkoord. De informatie naar particulieren toe moet ten allen tijde beter en uitvoeriger zijn dan naar professionele beleggers. Volgens Bolkestein leidt het voorstel tot meer helderheid voor investeerders.

Heel kleine emissies van minder dan €2,5 miljoen zijn uitgezonderd van prospectusplicht, alsmede de professionele markt voor de grotere coupures van €50.000 en meer. Hier wordt ervan uitgegaan dat de grote instituten precies weten wat ze kopen. "Zij hebben niet dezelfde mate van bescherming nodig als de particuliere belegger", aldus een commissiewoordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.