De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Omstreden declaratiegedrag
leidt tot opstappen curatoren

   
 

UTRECHT - Twee curatoren van het gerenommeerde advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann zijn in opspraak gekomen door het indienen van veel te hoog bevonden declaraties in het faillissement van de malafide vermogensbeheerder Befra. De advocaten, mr. N. Wilke en mr. H. du Pon, zouden in 2000 en 2001 minstens voor 300.000 gulden te veel hebben gedeclareerd. Onder druk van de affaire hebben zij zich teruggetrokken als curatoren. Dit is volgens kenners nog niet eerder in Nederland voorgekomen. CMS Derks is het kantoor van de landelijk deken van de Orde van Advocaten, mr. N. Guensberg en staat op de zesde plaats in de rangorde van megakantoren.

Topcurator mr. F. Meeter, bekend van het Fokkerfaillissement, stelde in opdracht van de Utrechtse rechtbank onderzoek in naar het omstreden declaratiegedrag. Nog voordat Meeter zijn rapport presenteerde, stapte mr. Du Pon reeds op als curator. Du Pon is tevens rechter-plaatsvervanger in Utrecht. Inmiddels zijn Du Pon en Wilke vervangen door hun kantoorgenoot mr. B. ten Doesschate.

Een woordvoerder van de Utrechtse rechtbank weigert ieder commentaar. Rechter-commissaris mr. W. de Nijs Bik, die toezicht houdt op het Befra-faillissement, liet gisteren tegenover deze krant weten dat het onderzoeksverslag van Meeter 'niet openbaar zal worden gemaakt'. Volgens een medewerker van de faillissementsgriffie wordt het complete dossier bij uitzondering in de kast van de rechter-commissaris bewaard, omdat het 'een bijzondere zaak' betreft.

De affaire kwam aan het rollen toen een advocaat van de schuldeisers in het Befra-schandaal, mr. W.J. van Andel, tal van merkwaardige zaken ontdekte in de openbare curatorenverslagen. Zo werd mevrouw A. den Iseger-Van Hilten in een urenspecificatie opgevoerd als medewerkster voor 411 uur. Het bleek hier te gaan om de secretaresse van mr. Wilke, die zelf voor 454,65 uur in de boeken stond.

Het is volgens juristen ongehoord een secretaresse op te voeren als medewerker tegen een eigen uurtarief; deze kosten zijn altijd verdisconteerd in de bedragen die advocaten/curatoren zelf in rekening brengen. In de Richtlijnen Faillissementen van de Orde van Advocaten staat expliciet dat 'de algemene kosten van praktijk, zoals de secretaresse, zijn begrepen in het basisuurtarief'.

Verder bleek uit de verslagen dat de curatoren enorme bedragen overhevelden van het ene deel van het faillissement - het ging bij Befra om vier aan elkaar gekoppelde, maar juridisch gescheiden faillissementen - naar het andere: honderden uren die zij aanvankelijk ten laste lieten komen van een vennootschap zonder veel boedel, drukten opeens op de volle boedel (12 miljoen euro) van Befra. Deze stichting beheerde de ingelegde vermogens van honderd beleggers, die door malversaties 4,5 miljoen euro zijn kwijtgeraakt.

Advocaat Van Andel, die de gedupeerden bijstaat, beklaagde zich volgens ingewijden bij rechter-commissaris De Nijs Bik over de hoogte van de declaraties van de curatoren. Van Andel (hij geeft zelf geen commentaar) zag volgens bronnen dichtbij het faillissement met lede ogen aan hoe de boedel werd geplunderd waaruit zijn cliënten zoveel mogelijk schadeloos moeten worden gesteld. In opdracht van de rechter-commissaris stelde Meeter vervolgens het te veel gedeclareerde bedrag vast.

Curatoren dienen op basis van hun eigen urenspecificaties een vergoedingsvoorstel in bij de rechtbank die hun voorstel doorgaans ongezien overneemt. De rechtbank is tevens de instantie die curatoren benoemt. In het Befra-bankroet moesten de rechters mede oordelen over het salarisvoorstel van een collega, rechter-plaatsvervanger Du Pon. Het basisuurtarief van een curator is 131,59 euro, maar in moeilijke faillissementen kan dit oplopen tot 200 euro per uur.

Zelf blijken de in verlegenheid gebrachte curatoren in hun openbare verslagen slechts summier melding te maken van de uiterst pijnlijke affaire. Zo wordt in een verslag van eind vorig jaar verwezen naar een 'discussie' over de 'omvang en inhoud van de werkzaamheden van curatoren alsmede de financiële consequenties daarvan voor de boedel'.

Volgens curator Wilke is de door 'deze discussie ontstane sfeer' voor zijn collega-curator Du Pon aanleiding geweest om vorig jaar zomer de rechtbank te benaderen met het verzoek hem ontslag te verlenen. Enkele maanden later brengt topcurator Meeter verslag uit aan de rechter-commissaris De Nijs Bik. Over het geheime rapport wordt met geen woord gerept in de curatorenverslagen. Wel meldt Wilke dat de rechter-commissaris op 19 november vorig jaar 'de discussie tussen partijen' heeft beëindigd. 'Alle betrokkenen' hebben zich volgens Wilke neergelegd bij de 'zienswijze' van De Nijs Bik. Verder maakt Wilke melding van de constatering van de rechter-commissaris dat 'de goede trouw van curatoren niet ter discussie is, ook al is partieel van een aantal onvolkomenheden sprake'.

Wilke en Du Pon waren gisteren onbereikbaar voor commentaar. Namens CMS Derks wilde hun opvolger als curator in het Befra-faillissement, mr. Ten Doesschate, niet reageren op de declaratieaffaire. Beide topadvocaten blijven hun praktijk gewoon voortzetten; Du Pon is door de rechtbank opnieuw benoemd, in elk geval als bewindvoerder van een gerechtsdeurwaarderkantoor in surseance.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.