De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Weinig belangstelling
publiek voor strafzaak

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De publieke belangstelling voor de strafzaak tegen Volkert van der G., verdachte van de moord op Pim Fortuyn, is ver achtergebleven bij de verwachtingen. Bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp waren tientallen binnen- en buitenlandse journalisten aanwezig, maar van een massale toeloop van publiek was geen sprake.

Het echtpaar Nieuwenhuysen bleek gisterochtend zowat de enige die, naast de in groten getale aanwezige media, een kijkje kwam nemen bij De Bunker, zoals de rechtbank in de volksmond wordt genoemd. "Puur uit nieuwsgierigheid hoor. Wij hebben niet op Fortuyn gestemd", licht de heer Nieuwenhuysen zijn komst toe. De buurtbewoner herinnert zich het proces tegen topcrimineel De Hakkelaar nog, dat ook in Osdorp plaats vond. "Toen was het terrein pas echt afgezet. Dat valt nu mee."

De politie plaatste dranghekken om de verwachte toestroom van mensen die de zitting wilden bijwonen, in goede banen te leiden. Op de tribune namen ongeveer tien Fortuyn-sympathisanten plaats. Eén van hen droeg een protestbord met de tekst: "Moordenaar van Pim. Moge God je vergeven. Ik kan het niet..." Op de achterkant gevolgd door: "Volkert, wanneer vertel je waarom je Pim hebt vermoord?"

Voor Esmeralda Govers (44), die ook op de tribune zat, is het echter allemaal zo duidelijk als wat. "Ik hoop dat hij zijn straf krijgt en er nu niet tussenuit piept met zijn hongerstaking." De verklaring van de officier van justitie vond de Amsterdamse overtuigend. Al was de advocaat van Volkert van der G. volgens haar ronduit slaapverwekkend.

Dat Nederland niet massaal naar Osdorp was toegekomen viel haar en twee Rotterdamse vriendinnen vies tegen. "Toch blijven wij voor het gedachtegoed van Pim strijden. We moeten voorkomen dat iedereen begint in te dutten." Om hun visie kracht bij te zetten werd prompt een Nederlandse vlag met de tekst 'Pim at your service' ontvouwd.

Ook de eigenaar van de verderop gelegen snackbar Dicke Mick had op meer belangstelling gerekend. "Ik vond het al bespottelijk dat Volkert van der G. niet is gedwongen om bij de zitting aanwezig te zijn. Nu blijft ook nog eens iedereen voor de buis geplakt. Ik heb verdorie extra broodjes in huis gehaald. Volkert wordt bedankt. Het kost me alleen maar geld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.