De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Claus krijgt pacemaker
   
 

AMSTERDAM - Bij prins Claus is gisterochtend een pacemaker aangebracht nadat zijn artsen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) herhaaldelijk onregelmatigheden in het hartritme van de prins hadden vastgesteld. Prins Claus werd voor de operatie, die een klein uur in beslag nam, plaatselijk verdoofd. Na het aanbrengen van de pacemaker keerde de prins terug naar de afdeling hartbewaking, waar hij al enige tijd verbleef.

De echtgenoot van koningin Beatrix heeft de ingreep goed doorstaan, aldus de artsen na afloop.

Prins Claus is het tweede lid van het Koninklijk Huis bij wie een pacemaker is geïmplanteerd. Prins Bernhard kreeg in september 1995 een pacemaker in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

Een pacemaker is een elektronisch apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart weer in een normaal tempo en ritme pompt. Ook kan het de hartslag verhogen als de betrokkene zich inspant. Het kleine gladmetalen doosje wordt onder de huid boven de linker- of rechterborstspier geïmplanteerd. De pacemakerdraad wordt via een ader opgeschoven naar het hart.

De punt van de elektrode heeft een soort weerhaakje waarmee de elektrode aan de binnenkant van het hart wordt vastgemaakt. De elektrode wordt vervolgens vastgeschroefd in de pacemaker, waarna het apparaatje wordt ingeschakeld.

Prins Claus verblijft al sinds 21 juli in het AMC. Het herstel van een infectie aan de luchtwegen verliep volgens de medici te traag, waardoor opname noodzakelijk werd. De gezondheidstoestand van de prins verslechterde en hij werd zelfs overgebracht naar de intensive care van het AMC.

De prins was de afgelopen weken steeds bij volle bewustzijn, had rustige nachten en lag ook niet aan de beademing. De laatste twee weken is er sprake van een lichte verbetering in zijn situatie. Maar nog steeds wordt uitdrukkelijk gesteld dat de gezondheidstoestand van prins Claus zeer broos is.

Zoals het zich gisteren liet aanzien beginnen prins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima morgen aan een bezoek aan de Nederlandse Antillen dat zij in mei afbraken na de moord op Pim Fortuyn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.