De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Ik kies mijn
minnaars zelf!"

   
 

AMSTERDAM - Zeg het maar. Wie wil je als de ultieme minnaar? Chris Zeegers, Antonie Kamerling, Daan Schuurmans, Roeland Fernhout, of wat dacht je van de niet te versmaden Daniël Boissevain? Actrice Miryanna van Reeden zit in een uiterst luxe positie. En dat is nog maar heel zacht uitgedrukt. In de nieuwste Nijenhuis & De Levita-productie speelt ze straks Anna, 'het laatste kans bruidje'. De komende weken mag Miryanna mede gaan bepalen wie in 'Vlinders' de rol van de romantische pianist krijgt en wie haar lekkere metselaar zal worden. Gegadigden genoeg!

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 18kb)

Miryanna is nog nauwelijks van de schrik bekomen. Vele Nederlandse topactrices hebben gevochten om de rol van Anna. De concurrentie was dan ook mega. Na 'Volle Maan' produceren Johan Nijenhuis en Alain de Levita dit jaar met 'Vlinders' nog een tweede grote speelfilm. Deze kan het best omschreven worden als een kruising tussen 'Bridget Jones' Diary' en 'Notting Hill'. Succes verzekerd, moeten de vele acteurs en actrices gedacht hebben, toen ze zich massaal meldden om auditie te doen.

Miryanna van Reeden, die jarenlang Charlotte Noordermeer speelde in 'Westenwind', noemt zichzelf smalend de Joop Zoetemelk onder de acteurs. En toch is juist zij uitverkoren om de hoofdrol te spelen in de romantische comedy. De bescheiden actrice schudt haar hoofd: "Nooit verwacht! Echt niet! Ik eindig meestal als goede tweede, net als Joop. Als ik dan weer eens auditie kom doen en er stormt een Isa Hoes of Katja Schuurman voorbij, dan zakt de moed me al bij voorbaat in de schoenen. Dan ben ik in staat om meteen rechtsomkeert te maken."

Dit keer heeft de 34-jarige Miryanna zichzelf dus danig onderschat. Johan en Alain hebben haar uitgekozen vanwege het feit dat Miryanna op beeld zo ongelooflijk sympathiek en spontaan overkomt. Door haar rol in 'Westenwind' werd zij de laatste tijd vooral gecast voor vampachtige rollen, maar nu laat ze een heel andere kant van zichzelf zien. Volgens de producenten zou dit wel eens haar grote doorbraak op het witte doek kunnen worden.

Miryanna kan het nog steeds niet geloven. "Ik begon al te denken dat ze op de toneelschool toch gelijk hadden gekregen. Ze waarschuwden ons daar om vooral niet langer dan één jaar in een serie of een soap te spelen. Van dat personage zou je dan namelijk nóóit meer af komen."

Doodvonnis

"Ja, en in 'Westenwind' speelde ik een nogal uitgesproken type. Een overspelige moeder die achter alle mannen aan zat en ook nog eens met bijna niemand door één deur kon. Tweeënhalf jaar 'Westenwind', hoe leuk dat ook was, leek mijn doodvonnis te worden. Ik kwam niet verder meer dan hier en daar wat gastrollen en het inspreken van reclames."

"Bijkomend probleem was volgens mij dat de acteurs van 'Westenwind' allang met de armen over elkaar thuis zaten, terwijl de serie nog volop op televisie draaide. Producenten hadden dus blijkbaar toch moeite met twee verschillende Miryanna's tegelijkertijd op televisie."

Met een stralende glimlach: "Maar nu lijkt het erop dat ik eindelijk de hoofdprijs in de wacht gesleept heb. Na twee screentests gedaan te hebben, kreeg ik het script toegestuurd. Goh, dacht ik nog cynisch, dit keer kom ik zowaar een ronde verder. De zaken gaan vooruit. Verheugen deed ik me echter nergens op. Na het lezen van het script was ik laaiend enthousiast, maar daardoor werd ik tegelijkertijd ook bloednerveus. Ik móest deze rol gewoon hebben."

Producent Alain de Levita weet dat Miryanna niet de enige was die deze rol dolgraag wilde spelen. "Vanaf het moment dat het script voor 'Vlinders' in handen van de verschillende actrices kwam, werden we gebeld. Iedereen wilde vooral meedoen omdat Pim van Hoeve een script heeft geschreven waarin heel veel moderne vrouwen zich herkennen. Net als hoofdpersoon Anna hebben ze aan één man niet genoeg. Soms willen ze een stoere vent die haar bewondert om haar lichaam en soms willen ze een gevoelige man die naar haar luistert."

Teleurgesteld

Miryanna durfde ondertussen nergens op te hopen. "Ik was al zo vaak teleurgesteld. Had al zo vaak gehoopt werk te hebben en dan werd ik vervolgens toch weer afgebeld. Toen ik het goede nieuws hoorde, duurde het dan ook minstens een volle minuut tot het tot me doordrong dat ik deze keer wel beet had. Ik heb er enorm veel zin in."

"Anna is een twijfelende vrouw, die angstvallig probeert volwassen te worden. Daar herken ik mezelf wel in. Ik val zelf ook altijd van het een in het ander en ben nogal impulsief van aard. Wat ik zelf in ieder geval wel zeker weet, is dat ik wil acteren."

Er rest Miryanna nu niets anders dan zelf twee mooie tegenspelers uit te kiezen. "Waanzinnig hè?" Bedenkelijk: "Aan de andere kant is het natuurlijk ook weer niet zo heel raar. Als ik straks een aantal liefdesscènes moet spelen met iemand waar ik totaal niks mee heb, wordt het sowieso niks. Er moet een bepaalde chemie zijn."

"Al ben je nog zo'n ervaren acteur, als je elkaar niet ligt, houd je dat toch niet helemaal verborgen voor het publiek in de zaal. En het is natuurlijk voor mij wel zo prettig als het er allemaal een beetje appetijtelijk uit ziet", grapt Miryanna. "We moeten immers minnaars spelen. Nee, even serieus, wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat ik me bij die man op mijn gemak voel. Dat ik me niet bezorgd hoef te maken. Ik neem hem tenslotte niet mee naar huis."

Nou, oké dan. Wat vinden we bijvoorbeeld van Daniël Boissevain als de lekkere metselaar? "Hmm, ja dat is zeker een mooie man. Daar zou ik wel een paar liefdesscènes mee kunnen spelen. Daarbij vind ik het ook nog eens een hele goede acteur." Over Daniël dus niets dan goeds.

Incest

En dan de zo'n beetje meest gevraagde acteur in Nederland, Daan Schuurmans. "Dat kan echt niet", lacht Miryanna. "Dat zou een soort incest zijn. In 'Westenwind' speelde we namelijk tante en neef. En dan nu opeens mijn minnaar? Daar kan ik even geen beeld bij krijgen."

Gaan we verder met Chris Zeegers. Miryanna reageert enthousiast: "Ja, Chris is leuk. Ziet er lekker uit en is goed gekleed. Chris bewijst ook dat de toneelschool lang niet altijd nodig is om een geweldige acteur te worden. Ik denk dat wij het leuk zouden doen als koppel op het witte doek. Hij blond, ik donker. Wie weet..."

Wie hebben we nog meer rondlopen? Antonie Kamerling misschien? "Zie ik helemaal zitten. Niks mis mee", zegt Miryanna resoluut. "Behalve dan misschien het feit dat we als stel al een keer een screentest hebben gedaan en dat is toen niks geworden. We waren wel, je raadt het al, een goede nummer twee."

En Roeland Fernhout als de romantische pianist? Miryanna verzucht: "Met Roeland zou ik echt heel graag willen spelen. We hebben samen in 'Diamant' gezeten. Helaas pleegde ik voor het eerste reclameblok al zelfmoord. Toen ik hem voor het eerst zag dacht ik: 'Mijn God, wie is die jongen'? Hij acteert zo lekker natuurlijk en gaat ook zo goed gekleed. Daar heb ik wat mee hè, met kleding. En er zijn naar mijn bescheiden mening zo weinig mannen in Nederland die daar veel aandacht aan besteden."

Dan last, but zeker not least Chris Tates. Zwijmel, zwijmel: "Ook geschapen voor een mooi pak. Ik snap niet dat filmproducenten hem niet eerder hebben gesignaleerd. Hij acteert fantastisch, heeft een markante kop en is hartstikke lief. Als hij nu niet mega wordt ontdekt, dan weet ik het niet meer."

Screentest

Er komt ook nog een screentest met Romijn Conen aan, weet Alain de Levita: "Romijn speelt een hoofdrol in de ziekenhuisserie 'Hartslag', die vanaf november bij de NCRV te zien is. Hij is nu nog onbekend bij het grote publiek, maar daar zal straks zeker verandering in komen. Ik ga hem in ieder geval aan Miryanna voorstellen en we zullen zien wat er dan gebeurt."

Voor Miryanna breken dus zeer prettige tijden aan. Maar denkt haar kersverse vriendje er net zo over? "Hij stuurde me een enorme bos lelies toen hij hoorde dat ik de rol had. Mijn vriend is alleen maar vreselijk blij voor me dat ik werk heb. Hij zit niet in 'het wereldje' en dit is dus zijn eerste kennismaking. Ja, ik geef toe, meteen wel een hele goeie." Lachend: "Onze relatie wordt meteen op de proef gesteld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.