De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De vraag blijft: waarom?
   
 

door Fred Soeteman AMSTERDAM - Flessen zoutzuur, zwavelzuur, condooms met suiker en kaliumchloride: het is allemaal tevoorschijn gekomen bij een doorzoeking van de garage van Volkert van der G. in Harderwijk, na de moord op Pim Fortuyn. Ook werd toen een 'time power unit' gevonden, bestaande uit een kookwekker, elektriciteitssnoer en stekkers, naast plakken lood en laboratoriumglaswerk.

Een voorlopig oordeel van een expert van het Explosieven Opruimings Commando is dat de stoffen kunnen worden gebruikt om een brandbom of explosief te maken, maar uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut zal nog moeten blijken of het bezit van dergelijke spullen strafbaar is, zei officier van justitie mr. J. Plooy gisteren.

In zijn cel in de Bijlmerbajes heeft Van der G. aan de hand van tv-beelden uit de rechtszaal van de extra beveiligde 'justitiebunker' in Osdorp ook zelf kunnen beoordelen of het nuttig is er zijn mening over kenbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld op het moment dat hij - nog gedurende het vooronderzoek volgens zijn advocaat - zijn stilzwijgen zal doorbreken om ook over de moord op Fortuyn te praten, en dan bijvoorbeeld vooral de vraag: waarom? te beantwoorden.

Psychiater

Dat is immers de enige vraag die blijkens het betoog van raadsman mr. A.A. Franken nog over lijkt te zijn. Zodra hij overigens inderdaad een verklaring heeft afgelegd, moet de rechter-commissaris op last van de rechtbank een psychiater van de forensisch psychiatrische dienst in Amsterdam vragen te onderzoeken of het wenselijk is een gedragskundige rapportage over Volkert van der G. te maken, en wie dat het beste kan doen.

Intussen zijn politie en justitie naarstig op zoek naar de connectie tussen het moordwapen en de verdachte van een ander misdrijf. Op de patroonhouder van het pistool blijkt lichaamsmateriaal te zijn gevonden waarvan het dna-profiel overeen komt met dat van iemand die is aangehouden en opgesloten voor een delict in december 2001. Justitie denkt dat het niet uitgesloten is dat die man betrokken is bij Fortuyns dood doordat hij bijvoorbeeld het wapen aan Van der G. heeft geleverd.

Premier Balkenende, zijn voorganger Kok, ex-minister van Justitie Korthals en diens opvolger Donner hoeven niet als getuigen in het moordproces te verschijnen. Advocaat Franken had er wel om gevraagd, maar rechtbankpresident mr. F. Bauduin liet weten dat de heren zich niet hebben beziggehouden met het strafrechtelijke onderzoek. LPF-fractievoorzitter Mat Herben en fractielid Jansen van Raay kunnen echter wel aan de tand worden gevoeld, evenals overigens misdaadverslaggever Peter R. de Vries en radiomaker Ruud de Wild, die Fortuyn vlak voor zijn dood nog interviewde.

Beveiliging

Ook de voorzitter van de commissie-Van den Haak, die onderzoekt hoe het met de beveiliging van Fortuyn gesteld was, of met het gebrek daaraan, wordt als getuige verhoord. En ook Kamerlid mr. Fred Teeven (Leefbaar Nederland, oud-officier van justitie in Amsterdam) kan een oproep verwachten. Hij heeft op de tv gezegd dat volgens hem Volkert van der G. niet alleen heeft geopereerd.

Verdachte Van der G., die vandaag de 30e dag van zijn hongerstaking ingaat, is overigens niet alleen maar gestopt met eten omdat hem het permanente cameratoezicht in zijn cel niet zinde, zei advocaat Franken. Hij is ermee begonnen omdat hij de conclusie heeft getrokken dat de omstandigheden waaronder hij is gedetineerd hem geen enkele menselijke waardigheid en kwaliteit van leven meer laten en dat dergelijk bestaan voor hem geen zin heeft, aldus de advocaat.

"Als heel normale verzoeken steevast worden afgewezen, als volstrekt willekeurig regelgeving wordt gewijzigd, als iedere persoonlijke levenssfeer ontbreekt, dan is zijn standpunt invoelbaar", zo becommentarieerde de raadsman de onheilspellende houding van zijn cliënt. "Niet één verdachte in Nederland heeft met vergelijkbare omstandigheden te maken. Reeds nu, in de fase van de voorlopige hechtenis, wordt Van der G. geconfronteerd met maatregelen die een strafkarakter dragen."

Officier van justitie mr. Plooy betichtte de advocaat ervan, toen deze allerlei autoriteiten op de getuigenlijst wilde zien, slechts bezig te zijn met een 'fishing expedition', een ongebreidelde jacht op informatie over alles dat te maken heeft met 6 mei 2002. "Zo is het", beaamde toen mr. Franken. "En ik denk dat ook de rechtbank dat moet doen."

President mr. Bauduin liet de officier van justitie weten dat hij in de rechtszaal wil kunnen beschikken over grote plattegronden van het Mediapark, waarop alle looproutes te volgen zijn. Ook het vuurwapen en de handschoenen van Van der G. moeten als stukken van overtuiging aanwezig zijn. De officier zei dat hij nog verder ging: hij zorgt dan ook voor de pet, de bril en de jas van de verdachte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.