De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Ook bouwfraude bij
Rijksgebouwendienst'

   
 

door Jeroen Hendriks en John van den Heuvel DEN HAAG - Naast ambtenaren van Rijkswaterstaat worden nu ook (hoge) ambtenaren van de Rijksgebouwendienst (Rgd) beticht van corruptie. De parlementaire enquêtecommissie Bouwfraude doet momenteel onderzoek naar het mogelijk aannemen van steekpenningen en fraude door (hoge) ambtenaren van de Rijksgebouwendienst.

Dat hebben bronnen rond de commissie en bij het ministerie van VROM bevestigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Jan Pronk
Toenmalig minister Jan Pronk (VROM), verantwoordelijk voor de Rgd, is in december 2001 - kort nadat tipgever Ad Bos een boekje had opengedaan over fraude en omkoping in de bouwwereld - op de hoogte gebracht van de vermeende misstanden.

Zo zouden enkele corrupte ambtenaren van de Rgd onder meer tijdens tenminste één buitenlandse reis hebben afgesproken om 'opzetgelden', een toeslag op de prijs, te verdelen. Minister Pronk nam de zaak hoog op en speelde de informatie direct door naar de dienst Recherchezaken (inmiddels onderdeel van de VROM-inspectie) van zijn ministerie. Ook de Rijksrecherche werd ingeschakeld. Een woordvoerder van VROM wil niet meer kwijt dan dat het onderzoek nog loopt.

Het toenmalige CDA-Kamerlid Gerd Leers, die samen met PvdA-collega Van Gijzel de eerste contacten met informant Bos had, ontving in december 2001 een anonieme brief van iemand die claimt een hoge positie te hebben in de VROM-organisatie. De briefschrijver beschrijft uitgebreid de manier waarop medewerkers van de Rgd zichzelf zouden verrijken.

Hoewel de informant anoniem wilde blijven, vatte Leers - inmiddels burgemeester van Maastricht - de zaak zeer serieus op en schakelde minister Pronk in. Leers bevestigt de gang van zaken: "De afgelopen maanden heb ik niets meer gehoord van die hele kwestie, totdat ik begin deze week een telefoontje kreeg van de dienst Recherchezaken van VROM. Een opsporingsambtenaar zei mij dat zij de zaak zeer serieus nemen en vroeg mij of ik nog aanvullende informatie had."

Kantoren

De Rijksgebouwendienst zorgt voor de huisvesting van rijksdiensten, zelfstandige bestuursorganen en internationale organisaties.

De organisatie beheert bijna 2000 gebouwen door het hele land, "van kantoren tot laboratoria, van ruïnes tot paleizen en van gevangenissen tot musea", aldus een woordvoerder van de Rgd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Ad Bos
Tot dusver belandden, naar aanleiding van aanwijzingen van tipgever Bos, alleen enkele ambtenaren van Rijkswaterstaat in het verdachtenbankje omdat zij steekpenningen zouden hebben aangenomen in ruil voor onder meer informatie over beschikbare bouwbudgetten van de overheid.

Vanaf 19 augustus gaat de parlementaire enquêtecommissie getuigen in het openbaar onder ede horen. Omdat de commissie geen recherchebevoegdheden heeft, is het daadwerkelijke onderzoek naar de tip over sjoemelende ambtenaren van de Rijksgebouwendienst volgens een ingewijde door de commissie overgelaten aan de dienst Recherchezaken en de Rijksrecherche.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.