De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hulpinstanties schoten
tekort in familiedrama

   
 

door Jelle Heidstra ROERMOND - Voorafgaand aan het familiedrama in Roermond, waarbij tijdens een woningbrand zes kinderen uit hetzelfde gezin op een gruwelijke manier om het leven kwamen, zijn alle betrokken hulpinstanties op dramatische wijze tekortgeschoten.

Dat blijkt uit een vernietigend onderzoeksrapport van de Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming dat gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De familie uit Roermond stond al 2,5 jaar bekend als probleemgezin bij de hulpverleningsinstanties die onder Bureau Jeugdzorg vallen. Maar die verschillende organisaties werken zo slecht samen, dat het gezin uiteindelijk niet de hulp kreeg die nodig was.

Vooral het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling krijgt er in het rapport ongenadig van langs. Het meldpunt, dat een centrale rol in de hulpverlening vervuld, heeft gedurige de hele periode nauwelijks contact gezocht met andere instanties. Hierdoor kwam geen enkele gerichte hulpactie voor het gezin van de grond.

Niet uniek

Volgens hoofdinspecteur Bakkerode van de inspectie is de beroerde situatie bij Jeugdzorg in Roermond zeker niet uniek. Volgens hem presteert de jeugdhulpverlening ook in de rest van het land ver onder de maat. "De jeugdzorg moet absoluut beter. Het is nog te vaak zo dat talloze mensen zich met een gezin bemoeien en de kinderen er uiteindelijk geen zier mee opschieten. Dat is schrijnend."

Staatssecretaris Ross-Van Dorp kondigt naar aanleiding van dit rapport maatregelen aan die een drama zoals in Roermond in de toekomst moeten voorkomen. Zij wil dat ieder probleemgezin binnenkort een eigen persoonlijke coach krijgt die de problemen 'van binnenuit' in de gaten kan houden.

Ook wil ze onderzoeken of de wet op de jeugdzorg zodanig kan worden aangepast dat er sneller zogenoemde drangmaatregelen kunnen worden toegepast.

Dat betekent dat probleemgezinnen minder gemakkelijk jeugdzorg en andere hulp kunnen weigeren. "We moeten af van de passieve rol van de hulpverleners. Als we zien dat het misgaat, moeten we eerder actief kunnen ingrijpen", aldus de staatssecretaris.

In januari van het volgend jaar zal de bewindsvrouw haar definitieve plannen presenteren. De familie van de slachtoffers van de brand in Roermond wilde gisteren niet op het rapport reageren.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.