door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Een groot aantal politiekorpsen schakelt vanaf volgend maand de hulp van burgers in bij het opsporen van criminelen.
Op 4 september gaat het project Meld Misdaad Anoniem van start, waarmee een speciale telefonische meldlijn wordt geopend waar iedereen anoniem tips kan geven die mogelijk leiden tot de arrestaties van misdadigers.
De korpsen hopen met de meldlijn informatie te krijgen die anders niet boven water komt. Veel mensen durven niet naar de politie te stappen met belangrijke tips, uit angst voor represailles. Door de mogelijkheid om anoniem naar een gratis 0800-nummer te bellen, hopen de korpsen honderden daders aan te houden die anders waarschijnlijk nooit gevonden zouden worden.
De verschillende politiekorpsen zijn vrij in hun keuze op welk soort misdrijf zich men wil richten in de grootscheepse campagnes. Iedere regio heeft namelijk zijn eigen specifieke problematiek.
Uitgaansleven
Zo zullen Amsterdam, Utrecht en Den Haag vooral de hulp van burgers inroepen bij het opsporen van straatrovers. Twente en IJsselland gaan zich met name richten op geweld, drugs en crimineel gedrag in het uitgaansleven. Maar ook tips over andere misdrijven zijn vanzelfsprekend welkom.
Het bestaan van de Meldlijn zal via posters, advertenties, regionale televisie en radioberichten bekend worden gemaakt. Daarnaast worden vanaf 4 september trams en bussen beplakt met het telefoonnummer.
Evaluatie
Over ruim een jaar wordt beslist over de voortzetting van het project. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie zal een evaluatieonderzoek laten uitvoeren naar de ervaringen en resultaten van de vijf korpsen die aan de pilot deelnemen. Ook participeren het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Verbond van Verzekeraars en het openbaar ministerie in het project.
Voordat de meldlijn landelijk wordt ingevoerd, zal ook een uitgebreid media- en bevolkingsonderzoek gehouden worden. Daarbij staat centraal welke bijdrage het project levert aan oplossing van misdrijven en of het veel criminaliteit voorkomt en schade voor slachtoffers beperkt.