De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF opnieuw zonder voorman

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - LPF-leider Mat Herben heeft besloten het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer na de vakantie neer te leggen. De geplaagde LPF-leider hakte gisterochtend definitief de knoop door nadat de afgelopen weken zowel vanuit de fractie als vanuit de partij veel kritiek op hem was geuit. Hem wordt verweten dat hij zich in de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet de kaas van het brood heeft laten eten en dat hij niet scherp genoeg is tijdens debatten.

Hectiek

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Mat Herben ...knoop doorgehakt... (Foto: WFA DIRK HOL)
Herben nam zijn besluit op zijn vakantieadres in Italië, waar hij uitrustte van een zeer periode vol hectiek, waarin hij het partijleiderschap overnam van de vermoorde Pim Fortuyn en vervolgens dag in dag uit namens de LPF de coalitieonderhandelingen met CDA en VVD voerde.

Zelf ontkent Herben overigens dat alle kritiek van invloed is geweest op zijn besluit. "De fractie wist dat ik geen voorzitter wilde blijven. Ik heb dat voordat ik met vakantie ging binnen de fractie gezegd", aldus Herben, die meerdere malen heeft gemeld het fractievoorzitterschap als een tijdelijke taak te zien.

Hij benadrukt dat de afgelopen maanden slopend waren. "Ik ben behoorlijk moe. De partij had nog geen structuur en geen personeel. Ik heb het gevoel dat ik de partij in mijn eentje heb moeten dragen. Het was echt te veel."

Ondanks alle ophef van de afgelopen dagen kwam het vertrek van Herben gisteren ook als een grote verrassing voor zijn LPF-partijgenoten, die ervan uitgingen dat pas eind deze maand over de positie van de fractievoorzitter zou worden gesproken.

'Niet elegant'

Vice-fractievoorzitter Hoogendijk, die de afgelopen week een aantal langdurige telefoongesprekken met Herben voerde, "respecteert'' het besluit, maar vindt de wijze waarop Herben na alle kritiek moet vertrekken "niet elegant".

Het voorstel van Herben om het LPF-fractievoorzitterschap voortaan jaarlijks te laten rouleren vindt Hoogendijk een goed idee. "Het is echt iets voor de LPF om dat op die manier te doen."

De LPF-fractie wil in ieder geval tot later deze maand wachten met het aanwijzen van een nieuwe fractieleider. Waarschijnlijk gebeurt dit op 28 en 29 augustus wanneer de fractie voor overleg 'op de hei' voor het eerst weer bijeenkomt.

Binnen de LPF gonst het inmiddels van de namen van mogelijke kandidaten die het fractievoorzitterschap - al dan niet voor slechts een jaar - willen overnemen van Herben.

Zo worden naast Hoogendijk de namen genoemd van de tweede vice-fractievoorzitter Varela, fractiesecretaris Eerdmans en de Kamerleden Van As, De Jong, Palm, Schonewille en Wijnschenk. Eerdmans heeft echter aangegeven de post niet te ambiëren. Overigens heeft hij net als de andere kandidaten geen of nauwelijks politieke ervaring.

De LPF'er die zowel binnen als buiten de fractie favoriet hoge ogen gooit om de partij de komende jaren te leiden, is echter met afstand LPF-minister Heinsbroek (Economische Zaken), die in zijn doen en laten nog het meest aan Pim Fortuyn doet denken.

Herben zelf blijft overigens ook na de zomer gewoon lid van de Tweede Kamer. "Ik ga doen wat ik voor de moord op Fortuyn al wilde, namelijk een meer adviserende rol op de achtergrond. Ik heb steeds gezegd dat ik niet gevoelig ben voor macht."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.