Willem II verlaat
Intertoto met
opgeheven hoofd

Van onze speciale verslaggever

TILBURG - Willem II is strijdend ten onder gegaan in de Intertoto Cup. De Tilburgers hadden tegen Malaga grote delen van de wedstrijd het betere van het spel, maar slaagden er na de uitnederlaag (2-1) in eigen huis niet in de Spaanse muur te slechten. Halverwege de tweede helft liepen zij bovendien één keer in het vlijmscherpe mes van de 'geslepen' tegenstander. Met de 1-0 overwinning werd het defensieve spel van de Andalusiërs rijkelijk beloond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Kiki Musampa namens Malaga in gevecht om de bal. (Foto: EPA)
Alleen aan het begin van de tweede helft toonden zij - uitgerekend via de Nederlander Kiki Musampa - enige aanvallende aspiraties.

De strijdwijze van de Spanjaarden met vier verdedigers, vijf middenvelders en Dely Valdés als eenzame spits verbaasde Mark Wotte niet. "Typisch Spaans, met geen enkel risico. Doel is ons de fouten te laten maken en die meedogenloos af te straffen", bekeek hij tijdens de warming-up van zijn team de opstelling van Malaga. "Wij spelen zoals gebruikelijk met drie spitsen. Ik heb mijn spelers voorgehouden niet blind, maar gedoseerd aan te vallen. Een doelpunt in de laatste minuut is ook goed, maar een tegendoelpunt dodelijk. Dan moeten wij er drie maken", herinnerde hij nog fijntjes aan de goede, maar riskante uitgangspositie van vorige week in Spanje.

De 'behoedzame' tactiek van de Voorburger werd ongetwijfeld ook ingegeven door de afwezigheid van de ervaren verdedigers Kew Jaliens (geschorst) en Jos van Nieuwstadt (geblesseerd) en hij noodgedwongen een beroep moest doen op de jonkies Danny Matthijssen (19) en Nuelson Wau (21). Matthijssen en met Wau hielden zich echter zo eenvoudig staande en de aanvallende onmacht van Willem II was het eerste kwartier zó groot dat Wotte al na 24 minuten besloot alle schroom van zich af te gooien. Youssef Mariana, met Denny Landzaat controlerend op het middenveld, maakte plaats voor de meer aanvallende Tarik Sektioiui, terwijl Tom Caluwé een stapje terug deed.

De wissel wierp snel zijn vruchten af. Binnen zes minuten leek de thuisploeg twee keer de openingstreffer te scoren, maar Malaga-keeper Valcarce Cano redde wonderbaarlijk op een vrije trap van Chris Janssens (dwars door de muur) en een kopbal van Jatto Ceesay (prachtig aangesneden voorzet van Shoukov).

Aan het begin van de tweede helft werd duidelijk waarom Wotte Malaga zo vreesde. Eerst dook Musampa alleen voor De Vlieger op, maar de harde inzet van de ex-Ajacied strandde op de vuisten van de Belgische international. Die had even later het nakijken, maar de inzet van Roteta belandde op de bovenkant van de lat. De spanning steeg. Willem II kreeg een goede kans via de prima spelende Regilio Simons, maar capituleerde nadat Dely Valdés een afgemeten voorzet van invaller Dario Silva tegen de touwen kopte (0-1).

Scheidsrechter McCurry was de gebeten hond, want hij had Dario Silva nog geen dertig tellen daarvoor de gevreesde kleur kaart getoond, nadat de oervervelende Uruguyaan voor de tweede keer zijn elleboog in het gezicht van Chris Janssens had geplant.