De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ajax-PSV om de Johan Cruyff Schaal is ook een stuk prestige tussen Ronald Koeman en Guus Hiddink
LEERLING CONTRA MEESTER
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Ronald Koeman zal als coach van Ajax zijn voormalige leermeester proberen te overtreffen. (Foto: glenn wassenbergh)
ZEIST, donderdag Dinsdag diende hij Guus Hiddink nog als de excellente libero van PSV'88 - Dinsdag diende hij Guus Hiddink nog als de excellente libero van PSV'88, zondag probeert Ronald Koeman als coach van Ajax zijn voormalige leermeester te overtreffen. In de ArenA vindt dan het gevecht om de Johan Cruyff Schaal plaats. Het is de traditionele opening van het seizoen, die tussen de landskampioen en bekerwinnaar. De Amsterdammers haalden de dubbel, zouden dus eigenlijk opnieuw tegen bekerfinalist FC Utrecht moeten aantreden, maar 'Zeist' wees nummer twee van de eredivisie, PSV, aan. Daarmee was de kous nog niet af. Zo reizen er geen PSV-fans naar Mokum, terwijl ook het bestuur van de Eindhovenaren uit solidariteit de zondag anders gaat invullen.

Guus Hiddink is nog te kort bij PSV om over deze materie een oordeel te hebben. Wel zei de held van Korea heel stellig: "Dit alles neemt niet de belangrijkheid van deze wedstrijd weg. Als we die schaal winnen, zullen we hem gewoon ophalen, hoor."

Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. Weliswaar won PSV vijfmaal de naar de beste voetballer van Nederland genoemde prijs, de voortekenen doen anders vermoeden. PSV kende geen geweldige oefencampagne; de openingswedstrijd van het gerenoveerde Philips Stadion, die tegen Hertha BSC, was zelfs ronduit matig: zeg maar gerust saai. Ajax daarentegen speelde de tweede helft tegen Barcelona in het eigen Tournament de pannen van het dak en is dan ook favoriet.

"PSV is door de jaren heen altijd de beste geweest in de ArenA. Daar willen wij nu een halt aan toe roepen", vertelde Ronald Koeman, de vroegere leerling van Guus Hiddink. "Het is leuk om prijzen te winnen en wij willen een goede indruk achterlaten. Zoiets zorgt onherroepelijk voor een stukje enthousiasme bij de mensen. Ik realiseer me echter dat de dubbel van vorig seizoen nu echt niet meer telt. Deze wedstrijd geeft aan dat de competitie steeds dichterbij komt; het betekent een laatste testcase. En helemaal nu de tegenstander straks ook een geduchte concurrent voor de landstitel is."

"Generale, generale." Guus Hiddink heeft in zijn lange carrière wel voor hetere vuren gestaan. "Een laatste oefening voordat de competitie begint, zo zie ik de wedstrijd om de Johan Cruyff Schaal niet. Oké, er zit een belang bij: een prijs. Ik vind het wel jammer dat PSV geen groot toernooi heeft gespeeld in de voorbereiding. Ik had graag wat meer zwaardere tegenstanders in de aanloop gehad. Na Hertha BSC wordt het zondag de tweede echte testwedstrijd. Helemaal klaar voor het seizoen zijn we dan ook niet."

"Ajax is dat wel", vervolgt de ereburger van Korea, die voor zijn prestaties in Azië van de KNVB een presentje ontving in de vorm van een foto waarop de jonge Guus te zien is. Hiddink spreekt met lof over het Ajax van zijn vroegere leerling. "Ajax kan domineren en terugvechten. Zo ver zijn wij nog niet. Ajax is favoriet, maar het belooft toch een mooie wedstrijd te worden." Met die tekst kon Ronald Koeman wel leven. "Tot nu toe ben ik heel tevreden. Het elftal dat zondag speelt, zal dan ook niet veel veranderen."

De zevende editie van de Johan Cruyff Schaal, die tussen Ajax en PSV, zal vrijwel zeker voor een nagenoeg volle ArenA gespeeld worden. Tot nu zijn er van de 48.000 tickets liefst 40.000 aan de man gebracht. Het duel, dat als officieuze start van het seizoen 2002-2003 geldt, staat onder leiding van Jack van Hulten.

Als de wedstrijd (18.00 uur) in een gelijkspel eindigt, volgt er een verlenging waarin de golden goal-regeling wordt toegepast. Voor de winnaar ligt er 135.000 euro klaar, de verliezer toucheert 90.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.