De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Atleet komt in EK-finale op tien kilometer ongelukkig ten val
Noodlot treft
Kamiel Maase

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
De Duitse atleet Dieter Baumann gaat op kop op de tien kilometer, die voor Kamiel Maase verpest werd door een valpartij. (Foto: REUTERS)
MÜNCHEN - Jarenlang had hij gezaaid, gisteravond had hij eindelijk willen oogsten. De 30-jarige Kamiel Maase ambieerde nadrukkelijk een medaille tijdens de EK atletiek in München, maar in een dramatische finale spatte de droom al in een vroegtijdig stadium - en buiten zijn schuld - uiteen. De Fransman Behar was halverwege de race in het gedrang ten val gekomen en Maase kon hem niet meer ontwijken. Cynisch: "Zijn been ging net de lucht in toen ik over hem heen wilde springen. Ik ben geen Wilbert Pennings, helaas."

De Spanjaard Jose Manuel Martinez won uiteindelijk de eindsprint om het goud van de Duitser Dieter Baumann: 27.47,65 tegen 27.47,87. Vanaf de andere kant van de baan had Maase een uitstekend uitzicht op de ontknoping van de race. "Ik had erbij kunnen zitten. Juist met de snelheid zat het goed, zeker de laatste training. Ik vloog."

Op voorhand gold Maase als een voorname medaillekandidaat. Met name de afgelopen jaren had de nationaal recordhouder (27.34,02) zich op de mondiale toernooien goed staande kunnen houden tussen het Afrikaanse geweld. Bij de laatste drie WK's (Athene '97, Sevilla '99 en Edmonton 2001) behoorde hij op de tien kilometer steeds tot de drie beste Europeanen. "Een EK wordt slechts eens in de vier jaar gehouden. Dit was mijn kans, maar uitgerekend nu kom ik ten val. Dat is me nog nooit eeder gebeurd."

Na zijn valpartij had Maase aanvankelijk nog geprobeerd de aansluiting met de kopgroep te herstellen, maar zonder succes. "Binnen twee seconden ging het tempo omhoog. Die gasten dachten ook: 'lekker, weer een concurrent weg' Ik heb het nog wel geprobeerd, maar vanaf dat moment liep ik in mijn eentje tegen tien man te knokken. Ik was aardig in vorm, maar dit redde ik niet."

Uiteindelijk liep de pupil van trainer Bram Wassenaar ontgoocheld en in zijn eigen tempo de race uit. Even overwoog hij onderweg uit te stappen. "Maar dat heb ik nog nooit gedaan. Dus nu ook niet." Maase krijgt zaterdag nog wel een nieuwe kans. Dan staat de finale op de halve afstand op het programma. "Ik heb gelukkig niets aan de valpartij overgehouden. Ja, behalve een flinke mentale opdoffer dan. We zullen wel zien wat het wordt."

In tegenstelling tot zijn trainingsgenoot beleefde Simon Vroemen wel een uitermate plezierige avond. Hij plaatste zich eenvoudig voor de eindstrijd op de 3000 meter steeplechase. Vroemen domineerde de race, keek regelmatig op de grote schermen in het stadion om te zien wat er achter hem gebeurde en had twintig meter voor de streep nog meer dan voldoende tijd om even achteloos het vingertje omhoog te steken. In 8.29,64 voltooide hij zijn race. De kersverse Europees recordhouder (8.06,91) geldt in de finale van zaterdag als de huizenhoge favoriet voor het goud. Zelf blijft de 33-jarige Delftenaar voorzichtig over zijn kansen. Met name voor de Fransman Tahri alsmede de Spanjaarden Luis Miquel Martin en Antonio Jimenez heeft hij ontzag. Misschien wel teveel zelfs. "Ik mag dan wel Europees recordhouder zijn, maar er staan nog steeds vijf man in de finale die ik nog nooit verslagen heb. Tot nu toe ben ik de sterkste gebleken dit seizoen, maar zij hebben een betere toernooihistorie. Goud is mogelijk, maar zilver en brons ook", aldus Vroemen, in München debuterend op een EK.

Van de vijf andere Nederlandse EK-debutanten die gisteren in actie kwamen, presteerde alleen Thomas Kortbeek uitstekend. De 21-jarige atleet uit Vught liep op de 400 meter horden voor de tweede maal in zijn carrière onder de vijftig seconden (49,83) en plaatste zich daarmee direct voor de halve finale. Tegenover de sterke race van Kortbeek stond de uitschakeling van Marjolein de Jong op de 400 meter horden (vijfde in haar halve finale in 57,00) en het zeer tegenvallende optreden van de kogelslingeraarsters Wendy Koolhaas en Debby van der Schilt. De atletiekunie had de twee jeugdige atletes uit Groningen meegenomen omdat ze tot twee keer toe aan de zwakke internationale limiet hadden voldaan, maar in München toonden ze ondubbelzinnig het ongelijk van de bond aan. De twee missen overduidelijk nog het niveau om met goed fatsoen aan een EK te kunnen deelnemen. Voor tienkamper Eugene Martineau geldt hetzelfde. Hij staat na de eerste dag laatste.

Kogelstoter Rutger Smith beslist pas vanavond of hij morgen deelneemt aan de kwalificaties bij het discuswerpen. De 21-jarige Smith moest dinsdag tijdens de finale bij het kogelstoten de strijd staken, nadat hij opnieuw geblesseerd was geraakt aan zijn rechterhand. In het ziekenhuis werd middels een mri-scan een verrekking geconstateerd van het kapsel van wijs-, midden- en ringvinger. Bovendien werd er vocht aangetroffen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.