De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Legendarische coach helpt
Chambers aan sprintgoud

   
 

AMSTERDAM - Aan zijn talent werd door niemand getwijfeld. Aan zijn vermogen om het op het juiste moment te laten zien wel. Gisteravond, tijdens de tweede dag van de EK atletiek in München, snoerde Dwain Chambers, zoon van Jamaicaanse ouders, alle cricicasters de mond. In 9,96 seconden greep hij - met overmacht - het goud op de 100 meter. Het was de tweede keer in zijn carrière dat hij de magische tien-secondengrens doorbrak.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Dwain Chambers wint overtuigend de 100 meter. (Foto: AP)
Chambers' landgenoot Darren Campbell legde - achter de Portugees Obikwelu - beslag op het brons en maakte daarmee het succes voor de vermaarde Britse sprintschool compleet. Het is al de vijfde maal op rij dat een Brit met de Europese titel op de 100 meter aan de haal gaat. Linford Christie (in '86, '90 en '94) en Campbell (in '98) gingen Chambers voor. Overigens ontbrak Troy Douglas in de eindstrijd. De 39-jarige veteraan kwam daarvoor 0,01 seconde tekort. De vrouwenfinale werd een prooi voor de Griekse Ekatarini Thanou. Haar 11,10 volstond ruimschoots om Kim Gevaert voor te blijven.

Voor Chambers (24) betekent de Europese titel de eerste èchte hoofdprijs in zijn carrière. Behalve voor hem, was het zeker ook voor Remi Korchemny een bijzondere avond. De Oekraïnse succestrainer werkt sinds begin dit jaar samen met Chambers en diens vaste coach Mike McFarlane. Precies dertig jaar geleden was Korchemny, die gisteravond zelf het goud bij Chambers mocht omhangen, ook al succesvol in München. Destijds werd zijn toenmalige pupil Valery Borzov tweevoudig olympisch kampioen: op de 100 en 200 meter.

Na zijn vijfde plaats op de 100 meter tijdens de WK van afgelopen jaar in Edmonton besloot Chambers uit zichzelf contact te zoeken met de succescoach. Hij reisde naar Californië, waar Korchemny woont en trainde negen weken bij hem. "Als het niet goed gaat, moet je dingen veranderen. Maurice Greene ging bij John Smith trainen, nadat hij de Spelen van '96 had gemist en is nu wereldrecordhouder en olympisch kampioen. Ik hoop dat dezelfde formule bij mij ook werkt", aldus Chambers, die dit seizoen Maurice Greene al twee keer in een rechtstreekse confrontatie zijn hielen liet zien. "Remi is een genie. Hij heeft me geleerd technisch te blijven lopen."

Desondanks Chambers afgelopen maand bij de Gemenebest Spelen nog een pijnlijke nederlaag, in dubbel opzicht. Hij werd in de door Kim Collins gewonnen 100-meterfinale geveld door een krampaanval. In de aanloop naar de EK werd hij intensief behandeld. Het was niet de eerste keer dat Chambers last kreeg van kramp. Volgens de arts van de Britse ploeg zijn de fysieke problemen terug te voeren op de grote hoeveelheid water (vaak meer dan acht liter) die Chambers dagelijks tot zich neemt. Daarmee spoelde hij waardevolle mineralen zoals aminozuren uit zijn lichaam. Chambers: "Ik heb inmiddels mijn 'drankbeleid' heb aangepast. Het heeft geloond."

Volgens zijn manager John Regis is het binnenhalen van de Europese titel een breekpunt in Chambers' carrière. "Zelfvertrouwen bepaalt voor vijftig procent de uiteindelijke prestatie. Mensen waren altijd bang voor Greene. Nu vindt Dwain dat het tijd is dat anderen bang voor hem worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.