De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Scoot sluit tóch
de deuren

   
 

UTRECHT - Het is over en uit voor Scoot Benelux. De zoekdienst sluit in de loop van deze maand de deuren van haar vestigingen in Utrecht en Brussel en heeft inmiddels ontslag aangevraagd voor de in totaal 208 personeelsleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Scoot had ooit een beurswaarde van €4 miljard.
"De kans is zeer groot dat Utrecht dicht gaat", is het understatement waarmee directeur Nico Reeskens van Scoot Benelux voor het eerst erkent dat het niet zo goed gaat met zijn bedrijf. "De enige manier waarop de vestiging open kan blijven, is als Vivendi tijdig een koper voor Scoot weet te vinden."

Hoewel Reeskens tegenover deze krant het vinden van een koper nog als een optie ziet, lijkt hij in een brief aan het personeel de moed al opgegeven te hebben. "Er zijn geen alternatieve mogelijkheden voorhanden om de sluiting van de onderneming te vermijden", schreef hij eind vorige maand aan de 53 personeelsleden in Utrecht.

Zowel de Belgische vestiging, waar 155 mensen werkzaam zijn, als de Nederlandse worden over twee dagen, op 10 augustus, opgeheven, zo blijkt uit de correspondentie. Het personeel mag eerdaags de auto en telefoon van de zaak inleveren.

Scoot hielp consumenten via internet en telefoon bij het vinden van producten en diensten. In juli vorig jaar werden al 60 mensen ontslagen en medio december werd het noodlijdende bedrijf nog verder afgeslankt. Uiteindelijk werden de operationele zaken vanuit België geregeld en bleef in Utrecht slechts een (forse) verkoopafdeling over.

Drie weken geleden - slechts een paar dagen ná het versturen van de collectieve ontslagaanvraag - werd door Scoot nog in alle toonaarden ontkend dat er überhaupt banen op de tocht stonden. "We hebben iedereen tegelijkertijd twee weken met vakantie gestuurd", gaf een woordvoerder toen als reden waarom het werk in Utrecht volledig plat lag. Op dat moment was echter al een flink aantal medewerkers op straat gezet.

Volgens ingewijden werd het personeel tot het laatste moment toe opgezweept zoveel mogelijk te verkopen. Betaling voor een vermelding in het Scoot-zoeksysteem gebeurt vooraf, per automatische incasso. "Er is bewust geprobeerd om de laatste maanden nog zoveel mogelijk geld binnen te halen. Ik verwacht dat klanten hier nog wel over gaan klagen of procederen", vertelt een voormalige werknemer.

Uit de vertrouwelijke brief van Reeskens blijkt dat begin juli al duidelijk was dat moederconcern Vivendi Universal, dat kampt met een schuld van circa €13 miljard, op het punt stond bij de Benelux-vestigingen de stekker eruit te trekken. Alleen het op zeer korte termijn vinden van een koper voor het gehele bedrijf kan het noodlot nog afwenden.

Die kans lijkt klein. Het bedrijf leed volgens voorlopige cijfers vorig jaar bij een omzet van £32,0 miljoen (€50 miljoen) een verlies van maar liefst £180,3 miljoen (€285 miljoen). Niettemin zijn de Britse activiteiten van Scoot afgelopen juni voor £5 miljoen (€8 miljoen) verkocht aan British Telecom.

Tijdens het hoogtepunt van de internethype werd Scoot, dat behalve in de Benelux ook in Frankrijk actief is, een beurswaarde van €4 miljard toegedicht. In 2000 heeft Vivendi Universal een belang van 50% in Scoot genomen. Vorig jaar is de zoekdienst volledig in handen gekomen van het mediaconcern. Vanwege de grote financiële problemen waarmee Scoot ook toen al kampte, hoefde Vivendi daarvoor slechts €1 neer te tellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.