De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Omslag op Wall Street trekt Damrak mee
Toch weer verlies AEX
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren in de loop van de dag veel fraaie koerswinsten als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. De AEX, die aanvankelijk tot 348 punten was opgelopen, sloot daardoor per saldo zelfs met een klein verlies van 1,49 punt op 336,83.

Het zag er in de ochtenduren nog allemaal zo hoopvol uit. Na de flinke koersstijging van de voorgaande dag op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street leken ook de beleggers aan het Damrak weer moed te vatten en in de markt te stappen. Dat resulteerde in flinke koersstijgingen. In de loop van de middag begonnen winstnemingen echter de kop op te steken. Die werden eerst nog geremd doordat Wall Street kort na de opening opnieuw flink in de plus stond, maar toen het sentiment op de Amerikaanse beurs veranderde en de koersen weer razendsnel daalden, was het ook met de positieve stemming in Amsterdam gedaan, met het negatieve slot voor de AEX-index tot gevolg.

Forse winst boekten aanvankelijk de technologiefondsen. Dit dankzij de meevallende cijfers, die netwerkbouwer Cisco dinsdagavond had bekendgemaakt. Later op de dag leverden allen echter weer fors in.

Bij Akzo Nobel kunnen ze opgelucht ademhalen nu Euronext heeft geconcludeerd dat er geen fouten zijn gemaakt in de informatievoorziening over het antidepressivum Ariza. Euronext trok die conclusie na een onderzoek over de gang van zaken rond de introductie van het middel op de Amerikaanse markt.

In april had de beurs het chemisch/farmaceutische concern om opheldering gevraagd, nadat Akzo aankondigde het medicijn dit jaar niet op de Amerikaanse markt te zullen brengen.

Op die tijding zakte de koers van het Akzo-aandeel met bijna 6%. Hardnekkige geruchten wilden, dat de concerntop het besluit tot uitstel van de introductie al enige tijd daarvoor had genomen. En volgens de beursregels moet dergelijke koersgevoelige informatie zo snel mogelijk naar buiten worden gebracht.

Maar volgens Euronext is er van overtreding van de beursregels geen sprake geweest. Een brief van de Amerikaanse autoriteiten, die antwoord moet geven over de toelating op de Amerikaanse markt, bleek zo ingewikkeld in elkaar te zitten dat een speciaal projectteam er liefst een maand voor nodig had voor de interpretatie ervan. Akzo Nobel sloot gisteren na een hoogste notering van €33,70 toch nog €0,19 lager op €32,36.

In de financiële hoek steeg Aegon aanvankelijk naar €12,68, maar moest later toch weer terug naar €11,95, dat was per saldo zelfs 2 eurocent verlies. Het verzekeringsconcern komt vandaag met de cijfers over het tweede kwartaal. Ruim twee weken verraste de nieuwe topman van het concern, Don Shepard, de beleggers met een winstwaarschuwing. In plaats van meer winst dit jaar moeten beleggers nu rekening houden met een daling met 30 tot 35%. Die werd vooral veroorzaakt door een extra voorziening van €700 à €800 miljoen, nodig wegens het verslechterende beursklimaat en de zwakke dollar. In ieder geval zal uit de cijfers vandaag blijken hoe Aegon de extra lasten dit jaar en laste van het resultaat zal brengen. De timing ervan zal beslissend zijn voor het kwartaalresultaat: wordt er verlies geleden, zoals de analist van Stroeve denkt, of komt er nog een winst uit de bus, zoals zijn collega van SNS Securities voorspelt. Zo verwacht Stroeve dat Aegon een nettoverlies over het tweede kwartaal van €150 miljoen zal melden tegen een nettowinst van €626 miljoen over dezelfde periode van vorig jaar. De analisten van SNS Securities daarentegen houden het er op dat de verzekeraar met een nettowinst van €182 miljoen voor de dag zal komen.

Van de overige financiële waarden zakte ING 9 eurocent in waarde tot €19,40, terwijl Fortis 5 eurocent hoger sloot op €15,63. ABN Amro ging €0,25 omhoog naar €14,35.

Met halfjaarcijfers komt vandaag ook Reed Elsevier. Die zullen, denken analisten, niet al te verrassend zijn. Zij voorspellen een winst per aandeel van onveranderd €0,31. Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers sloot Reed Elsevier gisteren 2 eurocent hoger op €11,59.

Philips was de beleggers €0,38 meer waard op €20,49, na eerder op de dag zelfs op €21,75 te zijn verhandeld. Het elektronicaconcern maakte gisteren bekend de (winstgevende) activiteiten van CSI (aan het Duitse concern Bosch te hebben verkocht. Het bedrijfsonderdeelbehaalde vorig jaar een omzet van €300 miljoen. Dat is overigens nog niet 1% van de totale omzet van Philips.

Schuitema was in afwachting van de kwartaalcijfers, die gisteren nabeurs werden gepubliceerd, €0,20 lager op €16,10.

In de plus sloot gisteren opnieuw VendexKBB. De koers van het aandeel in het detailhandelsconcern steeg met €0,30 tot €9,56. VendexKBB is sinds 26 juli eigen aandelen aan het inkopen. Dit om optieprogramma's af te dekken. In totaal zijn daarvoor 2,4 miljoen aandelen nodig.

Eigen aandelen inkopen doet ook nog steeds Kon. Olie. Dinsdag werden er nog eens 1,35 miljoen aandelen uit de markt genomen. Dat brengt het totaal sinds februari vorig jaar, toen Shell aankondigde met de inkoop te zullen starten, op bijna 56 miljoen aandelen. De aandelen die dinsdag werden gekocht kostten €43,77 per stuk, dat was ruim €1 onder de slotprijs van gisteren (€44,85, 7 eurocent boven het voorgaande slot).

Goed nieuws voor de beleggers had Airspray. De fabrikant van pompjes voor verzorgingsproducten meldde dat de Amerikaanse keten Bath and Body Works voor Airspray heeft gekozen. Voor het Nederlandse bedrijf een mega-order. De koers van het aandeel steeg €1,01 tot €15,29. Nutreco kon zich na de koersval van dinsdag €0,60 herstellen tot €22.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.