De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VS-gezant houdt zich doof
voor noodkreet Argentinië

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Argentinië hoeft geen hulp van de Verenigde Staten te verwachten. De Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill arriveerde gisteren op zijn Zuid-Amerikaanse rondreis ook voor een kort bezoek in Buenos Aires om poolshoogte te nemen van de economische crisis die het land al bijna vier jaar plaagt. Voor de Argentijnen bracht de Amerikaanse bewindsman echter geen cadeau mee zoals het noodkrediet dat buurland Uruguay mocht ontvangen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Paul O' Neill ...geen Argentijns noodkrediet... (Foto: REUTERS)
De Amerikaanse bewindsman had een onderhoud met president Eduardo Duhalde en minister van Economische Zaken Roberto Lavagna. Na afloop van de gesprekken verzekerde O'Neill dat de Argentijnen hem niet gevraagd hadden om noodkredieten, maar wel zijn bemiddeling op prijs zouden stellen bij de onderhandelingen met het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

De regering van Argentinië heeft de directie van het fonds gevraagd om de betalingstermijnen op te schuiven van eerder verstrekte noodleningen ter waarde van $10 miljard. Argentinië kan deze kredieten niet binnen de overeengekomen termijn aflossen.

Minister O'Neill zei dat de financiële hulp die de Verenigde Staten eerder deze week verstrekten aan het eveneens in financiële nood geraakte Uruguay, geen verandering inhoudt van het Amerikaanse standpunt inzake Argentinië's perikelen. "Al vijftien maanden lang zeggen wij Argentinië te willen helpen bij het formuleren en het ten uitvoer brengen van een weloverwogen beleid dat de terugkeer naar duurzame economische groei en financieel evenwicht toestaat. Dat blijft zo", aldus O'Neill die voorts benadrukte dat de grote verschillen tussen de economieën van Argentinië en Uruguay juist een gedifferentieerde aanpak nodig maken.

Het was in Buenos Aires niet onopgemerkt gebleven dat de regering te Washington slechts vier dagen nodig had om Uruguay met een miljardenkrediet uit de brand te helpen terwijl de Argentijnse noodkreten goeddeels onbeantwoord bleven.

De financiële crisis die Uruguay is het directe gevolg van de gebeurtenissen in buurland Argentinië en is volgens O'Neill niet toe te schrijven aan het financieel-economische beleid van de regering in Montevideo. De Amerikaanse bewindsman was vol lof over president Batlle van Uruguay.

Het bezoek van minister O'Neill aan Brazilië, de eerste stop op zijn Zuid-Amerika-reis, was geen groot succes. De Brazilianen ontvingen de Amerikaanse bewindsman koeltjes en beperkten zich tot een minimaal protocol. In de week voorafgaande aan zijn bezoek had O'Neill zich namelijk op een onbewaakt ogenblik laten ontvallen dat hij er niets voor voelde om Brazilië te helpen bij het afwentelen van een dreigende financiële crisis omdat nieuwe leningen volgens hem toch alleen maar linea recta naar genummerde rekeningen in Zwitserland zouden gaan. Deze weinig tactvolle opmerking veroorzaakte prompt een diplomatieke rel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.