De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dodelijke dieetpil in Japan

Van onze correspondent

   
 

TOKIO - In Japan is massale paniek ontstaan omdat vier vrouwen na het slikken van Chinese dieetpillen zijn overleden aan de gevolgen van een slecht functionerende lever.

Het Japanse ministerie van Welzijn en Gezondheid meldde afgelopen vrijdag ruim 450 ziektegevallen, waarvan er 100 zijn opgenomen in het ziekenhuis. Desondanks lijkt deze paniekgolf aan één groep voorbij te gaan: de door een vermageringsobsessie gedreven vrouwen die de pillen slikken.

In een artikel van het Japans dagblad Asahi Shimbun doet een aantal vrouwen uitgebreid verslag van hun lijden na het slikken van de gevreesde capsules. Ze verloren echter wel gewicht en waren daar zeer tevreden over. "Die pillen kunnen misschien wel dodelijk zijn, maar ze leveren wel het beloofde resultaat", aldus een van de vrouwen.

De populariteit van de Chinese dieetpillen in Japan is voornamelijk te danken aan het feit dat ze, in tegenstelling tot andere dieetmiddelen, vallen onder de categorie kanpo, Chinese medicijnen, die niet als geneesmiddel worden gekwalificeerd, maar als natuurvoeding. Hierdoor wordt controle van overheidswege omzeild en leeft bij de Japanse consument het idee dat op een verantwoorde wijze wordt gewerkt aan de gezondheid. Reeds in mei ontving een onderzoeksteam van de Nippon Medical University in de hoofdstad Tokio het verzoek de pillen te onderzoeken. In de vermageringspillen, die de eetlust verminderen, werd fenfluramine, een middel dat leveraandoeningen veroorzaakt, en een variant van deze giftige stof gevonden. De verkoop van middelen met fenfluramine is in onder meer Japan en de VS bij wet verboden; de verkoop van de variant, n-nitroso fenfluramine, is in Japan echter toegestaan.

"Dit is een slimme manier om op vrij eenvoudige wijze de wetgeving te kunnen omzeilen. Het resultaat van een variant kan echter onverwacht extra giftig zijn. Deze manier van handelen zal ongetwijfeld veel voorkomen", aldus een specialist.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.