De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Palestijnen akkoord
met veiligheidsplan

   
 

RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteit heeft ingestemd met het Israëlische veiligheidsplan dat voorziet in een terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden. In ruil daarvoor moet de Autoriteit optreden tegen islamitische extremisten. Dit heeft de Palestijnse minister Azzem al-Ahmed gisteren bekendgemaakt.

Hij benadrukte wel dat er nog enkele kwesties moeten worden opgelost. Volgens de bewindsman zijn de Palestijnen met het plan akkoord gegaan "omdat het de eerste stap is van een omvattende terugtrekking van de herbezette gebieden en een terugkeer naar de grenzen van 28 september 2000". Dat is de datum dat de Palestijnse tweede intifada begon.

Het plan is maandagavond overeengekomen tijdens een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer en de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken Razak al-Jahija. Het voorstel van Ben Eliezer, dat de bijnaam 'Gaza eerst' heeft gekregen voorziet in een terugtrekking van de Israëlische troepen naar posities van twee jaar geleden, mits de Palestijnse veiligheidstroepen de controle overnemen en Palestijnse aanvallen verhinderen, te beginnen in de Gazastrook.

Gedood

Ondanks de toenadering tussen beide partijen gingen de Israëli's onverminderd door met hun militaire acties, en doodden op de Westoever en de Gazastrook tenminste zes Palestijnen. Onder hen bevond zich Ziad Daas, de leider van de Al-Aksa Martelaren Brigade in Tulkarem. Ook zijn rechterhand kwam om het leven. Dit hebben ooggetuigen in de stad op de Westelijke Jordaanoever bevestigd.

De terreurorganisatie, die veel van de aanslagen van de afgelopen maanden tegen Israël heeft opgeëist, is een afsplitsing van Al Fatah van de Palestijnse leider Arafat, en heeft daar nog nauwe banden mee.

Daas, de opvolger van de eerder gedode leider Rajed al-Karmi, en zijn medewerker Mohammed Karaka, kwamen om het leven bij een aanval op de stad door speciale eenheden van het leger. Die werden daarbij gesteund door een helikopter. Al-Karmi, die achter een aantal bloedige aanslagen tegen de Israëli's zat, werd gedood op 14 januari.

In Gaza schoot een Israëlische scherpschutter Hussam Hamdan(27), lid van de militante Hamas-beweging dood. Eerder werd in Gaza een Palestijnse politieman doodgeschoten toen Israëlische troepen op zoek waren naar militanten.

(ANP/AFP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.