De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush en Bush: rivalen
en vertrouwelingen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
President Bush, links, en zijn vader de voormalige president Bush, rechts, op de golfcourse. (Foto: AP)
door Pieter Nijdam NEW YORK - Het was een groots mediaspektakel daar op de golfcourse van Kennebunkport in de Amerikaanse staat Maine. Drie uur lang stonden oud-president George Herbert Bush en zijn 22 jaar jongere zoon George Walker in de tropische hitte op de baan. De 41e president gaf afgelopen zondag echter geen duimbreed toe aan de 43e president van de VS.

Na afloop prees George W. de sportieve prestatie van zijn vader, alvorens zich met hem terug te trekken in het nabijgelegen buitenhuis van de familie. "Ze zijn in feite elkaars rivalen en tegelijkertijd elkaars grootste vertrouwelingen", zegt iemand uit het gevolg van de huidige president die anoniem wil blijven.

Het is geen geheim dat George jr. regelmatig bij zijn vader langs gaat voor advies over netelige politieke kwesties. De beide presidenten hadden en hebben dan ook te kampen met vergelijkbare binnen- en buitenlandse problemen. De stokkende economische groei en dreigende recessie van nu roepen herinneringen op aan eind jaren tachtig toen George H. president was.

Op 16 januari 1991 geeft Bush sr. het startsein voor Operatie Desert Storm. Met 443.000 Amerikaanse en geallieerde troepen wordt Koeweit bevrijd en de Irakese strijdkrachten teruggedrongen. Aartsvijand Saddam Hoessein komt echter niet ten val. George W. wil het werk van zijn vader afmaken. De verdrijving van Saddam staat bovenaan zijn agenda, ondanks zware kritiek van de NAVO-bondgenoten.

Sportief

De parallellen tussen beide telgen uit de Bush-dynastie zijn opmerkelijk, maar tegelijkertijd zijn ze zeer verschillende persoonlijkheden. De sportieve en intellectuele prestaties van George W. verbleken bij die van zijn vader, die in zijn jeugd behalve een topatleet ook een briljant student aan Yale en een oorlogsheld was. Bush jr. was in zijn jonge jaren slechts een middelmatig sportman en student. Tijdens de Vietnam-oorlog kwam hij niet verder dan Texas, waar hij als piloot het luchtruim controleerde op eventuele aanvallen van buitenaf.

Politicologen buigen zich dan ook over de vraag hoe het mogelijk is dat in de opiniepeilingen Amerika's 43e president steevast veel hoger scoort dan nummer 41. Het antwoord moet volgens hen in 1994 worden gezocht. In dat jaar werd George W. tot gouverneur van Texas gekozen. Het betekent een afscheid van een losbandig leven met veel drank. De jonge republikein stort zich vol overgave op de politiek en blijkt zich als een vis in het water te voelen.

Terwijl zijn afstandelijke vader gedurende zijn gehele presidentschap er niet in slaagde het hart van de gewone burger te raken, blijkt diens zoon veel dichter bij de gewone man te staan. Zo ontwikkelde Bush jr. een politiek gevoel, dat diens vader altijd heeft moeten ontberen.

De wijze waarop George W. na de aanslagen van 11 september op Ground Zero omging met de heldhaftige reddingswerkers en familieleden van de slachtoffers, heeft bij vriend en vijand groot respect opgewekt. De huidige president weet als geen ander dat het voor hem van cruciaal belang is om het imago van een 'volksjongen' te handhaven. Zo heeft hij zijn pr-functionarissen opdracht gegeven dat foto's waarop hij te elitair staat afgebeeld, voor publicatie verboden zijn.

In een tijd van economische malaise, instabiele beurskoersen en een oplopende staatsschuld is het evenwel de vraag of dit voldoende is om het vertrouwen van het volk te behouden. Zijn vader beet immers bij de presidentsverkiezingen van 1992 in het zand wegens dezelfde bovengenoemde problemen. Een belangrijk signaal vormen de verkiezingen van het Congres in november. Voor het eerst sinds acht jaar maken de democraten een grote kans de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.