De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zee Costa Brava te
vuil om te zwemmen

Van een onzer verslaggevers

   
 

BARCELONA - Toeristen aan de Costa Brava moeten er ernstig rekening mee houden dat ze de komende dagen geen duik in zee zullen kunnen nemen. Door het noodweer van vorige week donderdag rond Barcelona zijn kolossale hoeveelheden rioolvuil in zee gestroomd. Door de zuidenwind is die vervuiling de afgelopen dagen naar het noorden gestroomd en bedreigt nu ook de Costa Brava.

Eind vorige week was zwemmen in zee aan de stranden van Barcelona, Montgat, El Masnou, Premia de Mar en Vilassar onmogelijk. Het strand lag niet alleen bezaaid met vast afval, maar ook met tientallen dode ratten en een dikke laag stinkende drek uit de riolen. Met inzet van honderden schoonmakers en van speciale schoonmaakbootjes zijn die stranden, met uitzondering van El Masnou, intussen weer redelijk schoon. Maar de stinkende bruine golf heeft zich nu naar het noorden verplaatst waar de in het hoogseizoen volgepakte toeristenplaatsen liggen. Van Mataró tot Callella wappert op alle stranden intussen de gele vlag ten teken dat baden in zee voor risico van de badgasten is. Maar in Pineda de Mar, Santa Susanna en Malgrat de Mar is de toestand van het zeewater dermate erbarmelijk dat zwemmen in zee met oog op gevaar voor de gezondheid helemaal verboden is.

In Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guixols en Playa de Aro - bij Nederlandse vakantiegangers traditioneel populaire vakantiebestemmingen - houdt men het hart nu vast. Als de wind en de stroming niet tijdig van richting veranderen dreigen ook die badplaatsen geconfronteerd te worden met de kilometerslange vervuiling. In noordelijker gelegen badplaatsen als Estartit, L'Escala en Rosas hoeft men zich voorlopig minder druk te maken. Daar waait een harde noordelijke Tramontana waardoor het risico van vervuiling de komende dagen aanzienlijk minder is.

Aan het vakantieleed in het noordoosten van Spanje lijkt ook de komende dagen geen eind te komen. Afgelopen dinsdag richtte een extreem zware hagelbui in Camprodon in de Spaanse Pyreneeën veel schade aan. Zeshonderd auto's en vele caravans raakten zwaar beschadigd op de camping Els Solans bij Camprodon. Bij L'Escala aan de Costa Brava legden 2000 trekvogels het loodje nadat ze door hagelstenen getroffen waren.

In Santa Maria de Palautordera, bij het natuurpark van Montseny, moesten 181 inwoners zich onder medische behandeling stellen. Omdat de waterbronnen eveneens vervuild waren door rioolwater kregen ze na het drinken van kraanwater hoge koorts en diarree.

Het einde van de ellende is nog lang niet in zicht. Voor de komende dagen is opnieuw slecht weer voorspeld. In de Spaanse Pyreneeën zal het zelfs op 1800 meter hoogte gaan sneeuwen terwijl in de hele regio wederom zware regenval is aangekondigd. Volgens het Catalaanse meteorologisch instituut heeft het sinds 1920 niet meer zo hevig geregend in Catalonië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.