De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jongen wil niet
meer voor klas

   
 

door Arianne Mantel GRONINGEN - Lesgeven op de basisschool wordt steeds minder populair. Ondanks alle inspanningen om het lerarenberoep weer aantrekkelijk te maken zijn er dit jaar weer minder vooraanmeldingen bij de pabo's, de opleiding voor basisschoolleraren. Tevens hebben diverse tweedegraadsopleidingen, zoals docent tekenen, tot nu toe nul inschrijvingen ontvangen.

Vooral jongens hebben geen zin om voor de klas te gaan staan op de basisscholen. Nog maar 13 procent van de aankomende pabo-studenten is man, tegen nog bijna 18 procent vier jaar geleden. In totaal hebben 7498 studenten zich bij de pabo's aangemeld, dat zijn er 60 minder dan het jaar ervoor.

Toch zijn er in totaal 30 meer vooraanmeldingen dan vorig jaar, als er gekeken wordt naar docentenopleidingen voor het lager en voortgezet onderwijs. Dat is louter te danken aan de mogelijkheid een opleiding in deeltijd te kunnen volgen en de groeiende belangstelling voor een tweedegraadsopleiding. De docenten met een tweedegraadsbevoegdheid mogen lesgeven op het vmbo, de onderbouw van havo/vwo en de roc's (middelbaar beroepsonderwijs).

Volgens de nieuwste cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG) hebben 3696 voortgezet-onderwijsdocenten in spe zich aangemeld. De minimale toename van 30 wordt toch als positief ervaren omdat het jaar ervoor er bijna 1600 minder inschrijvingen waren. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs benadrukt dat de definitieve cijfers begin oktober bekend worden.

Hoewel de tweedegraadsopleidingen Engels (369) en geschiedenis (417) populair zijn met 786 vooraanmeldingen, willen slechts 32 personen tweedegraads leraar scheikunde worden. Voor het vak tekenen is het helemaal dramatisch; waren er vorig jaar nog 85 vooraanmeldingen, dit jaar staat de teller op nul. Dezelfde nullijn tekent zich af voor de vakken handvaardigheid en textiele werkvormen. Een IBG-woordvoerder vindt de cijfers opvallend: "Zelfs bij een redelijk populair vak als omgangskunde, waar vorig jaar nog 47 inschrijvingen voor waren, zien we er nu slechts één."

Om de lerarenopleiding nog aantrekkelijker maken is de tegemoetkoming voor het volgen van een lerarenopleiding verruimd. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming in collegegeld of schoolkosten hoeft voor het aanstaande studiejaar geen rekening meer gehouden te worden met het inkomen van de partner.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.